Nyheter

Supervirus kan finnas i kärnkraftverk

Av: 

William Svärd

Kärnkraftverket Bushehr i Iran kan ha blivit attackerat av ett superavancerat datorvirus.
Kärnkraftverket Bushehr i Iran kan ha blivit attackerat av ett superavancerat datorvirus.

NYHETER

Den iranska kärnkraftsreaktorn i Bushehr kan vara smittad av datorvirus.

Experterna misstänker att världens kanske mest avancerade datorvirus i själva verket är en attack mot Iran.

Det redan legendariska viruset Stuxnet upptäcktes i våras av vitryska antivirusexperter i Iran. Sedan dess har experter över hela världen både hyllat det extremt avancerade viruset och spekulerat i vad det egentligen gör.

Slår mot kärnkraft

Först trodde man att det användes för industrispionage, men nu säger experter att det är mycket allvarligare än så. Stuxnet är utformat för att gå in i styrsystem för bland annat kärnkraftverk och programmera om dem. I ett kärnkraftverk skulle ett virus som slår ut styrsystemet kunna få katastrofala konsekvenser.

– Vad den gör är att den vänder på kommandon. Så om man säger till en pump att öka genomflödet så minskar den istället. Och det kan ställa till det, säger datasäkerhetsexperten Per Hellqvist vid Symantec.

Målet är Iran

Han säger att målet för viruset tycks vara kärnkraftverk i Iran.

– Tittar man vilka länder som blivit mest utsatta kan man få fingervisning om vad som är målet och vem som ligger bakom. Det är främst Iran som har drabbats, men även Indien, Pakistan och Indonesien.

Att målet är Iran håller Ralph Langner, tysk expert på industriella system, med om. På sin blogg skriver han att Stuxnet är riktat mot kärnreaktorn i Bushehr och kallar det för ”århundradets attack”.

Stuxnet drabbar framför allt Siemens-system, och det var Siemens som påbörjade bygget av den kontroversiella kärnreaktorn i Iran 1974. Numera har ryska experter tagit över och flera gånger rapporterat att den är redo att sättas i produktion.

”Större spelare bakom”

Ingen vet riktigt vem som ligger bakom Stuxnet. Experterna spekulerar i att det måste vara en större organisation eller regering som konstruerat det eftersom det är så ohyggligt komplicerat. Bland annat använder viruset sig av inte mindre än fyra tidigare okända säkerhetsluckor för att sprida sig, och den som konstruerat det har haft tillgång till avancerade Siemens-system.

– Om man ser hur mycket tid och pengar som ligger bakom så inser man att det inte är några hemmahackare. Det är större spelare, säger Per Hellqvist.

Finns Stuxnet i Sverige?

– Det gör det säkert. Men om det hittat sig in i några system vet jag inte.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: