Nyheter

”90-talet förstörde vår generation”

Av: 

David Levin

NYHETER

90-talet förstörde 80-talisterna.

Det menar författarna till boken "90-talet.se".

– Vi är en generation med hybris, och jag tror att vi kommer att landa hårt, säger Fredrik Söder, en av bokens författare.

1990-talet. Dokusåpan kom till Sverige och alla kunde bli stjärnor. Vi vann VM-brons i fotboll, fick mobiltelefoner och internet. Mediegymnasierna började växa upp som svampar runtom i landet.

– J-O Waldner käkade bearnaisepizza och sket i allt, men vann ändå OS-guld. Det vi inte förstod var att han är en på miljarden, det går egentligen inte att göra så, säger Fredrik Söder, född 1982.

Fick hybris

I den nyutkomna boken "90-talet.se - Vem fan komponerade modemljudet?" skriver han, Christian Albinsson och Niclas Wickström om hur deras generation, 80-talisterna, fick hybris.

I skolan på 90-talet frågade alla vad man ville bli, men ingen undrade vad man kunde göra, menar Fredrik Söder.

– Vi har tänkt att vi kan bli vad vi vill trots att 98 procent av oss kommer att ha vanliga skitjobb.

Valfrihetsboomen och kändishetsen gjorde 80-talistgenerationen till "bekräftelsekåta" och fyllda av ångest. Men verklighetsförankringen saknades.

För många journalister

60- och 70-talisterna fick lära sig att bli anställningsbara, skaffa en utbildning som skulle leda till ett jobb. 80-talisterna har i stor utsträckning sökt sig till utbildningar som ger självbekräftelse. Problemet är att inte alla kan få sådana jobb, menar Söder.

– Det utbildas alldeles för många journalister, och det finns ett djävulskt överskott på frisörer. Det finns för många människor i alla de yrkesgrupper som anses sexiga, säger han.

En 90-talsikon som ska ha rubbat 80-talisternas verklighetssyn är den då omåttligt populära actionhjälten MacGyver.

–  Han förstörde vår uppfattning av vad som är fysiskt möjligt. Man kan inte desarmera en atombomb med ett gem eller bygga en bazooka jättesnabbt av ett bamburör, det går inte! säger Fredrik Söder.

Tufft uppvaknande

Uppvaknandet kommer att bli tufft. När människor pluggar länge och börjar jobba sent, då får det oundvikliga konsekvenser. Pensionsåldern kommer att behöva höjas med flera år, det är författarna övertygade om.

– 80- och 90-talister tror att vi har ett samhälle som fungerar av sig självt bara vi gör det vi vill. När det viktiga är att vi jobbar och drar in pengar, säger Fredrik Söder.

De tre författarna är själva "typiska 80-talister". Alla har flyttat till Stockholm, alla jobbar i mediebranschen.

– Vi är de största kålsuparna själva. Men under arbetet med boken så har jag lärt mig jag inte kan allt. Det är inte en deprimerande insikt på något sätt. Det är bara nyttigt.

ANNONS

Sommar-REA online hos NK! UPP TILL 50 % RABATT på kläder & inredning.

Extern länk från NK

Shoppa REA!

Publisert: