Reinfeldt och Sahlin debatterade om RUT

Fredrik Reinfeldt "Nu blir detta en stridsfråga i valet"

Temperaturen börjar höjas inför valet.

I går kväll kolliderade statsminister Fredrik Reinfeldt med Mona Sahlin (S) i Aktuellt över den heta valfrågan om RUT:s framtid.

– Nu blir detta en stridsfråga i valet, säger statsministern till TT.

RUT-avdraget, som gör det möjligt att dra av för hushållsnära tjänster, har snabbt seglat upp som en het fråga inför det stundande valet.

Det är i dag bara 201 dagar kvar till svenska folket går till valurnorna.

Och i går kväll kolliderade statsminister Fredrik Reinfeldt men S-ledaren Mona Sahlin i Aktuellt över RUT-avdragets framtid.

"Är en gåta"

Mona Sahlin hävdade att RUT-avdraget är orättvist och gynnar de rika samtidigt som skattepengar försvinner.

Statsministern höll inte med:

– Det är en jobbfråga. Den åstadkommer nästan allt det vi skulle vilja se mer av. Den sänker trösklar för grupper som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden, sa Fredrik Reinfeldt och fortsatte

– För mig är det en gåta hur man med öppna ögon kan föreslå så jobbförstörande förslag som att ta bort den här reformen och hänvisa stora grupper, tusentals människor till arbetslöshet.

Mona Sahlin slog tillbaka och ansåg att det går att rädda jobb om man prioriterar jobben på allvar – istället för en skattesänkning som bara de allra rikaste tar del av.

– Vi lägger resurserna på att jobben ska växa, i barnomsorgen, i äldreomsorgen, i skolan och att bygga lägenheter, öka rättvisan. Det är skillnaden.

Orättvist och fel

De rödgråna lovade tidigare i dag vid pressträff med pensionärsorganisationerna att de vid en seger i valet kommer att avskaffa skatterabatten.

Mona Sahlin, Maria Wetterstrand (Mp) och Lars Ohly (V) var alla överens.

– Vinner vi valet kommer det att tas bort. Det finns ingen ovisshet i det. Skatteavdragets konstruktion är orättvis och fel, säger Mona Sahlin.

Men beskedet fick alliansen att direkt reagera.

Stridsfråga

– Nu blir detta en stridsfråga i valet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt

Skatterabatten har enligt Reinfeldt gett tusentals människor som varit arbetslösa länge, nysvenskar och kvinnor, jobb.

– Kvinnor har hela tiden fått gå ner i deltid för att orka med hemma. Nu är signalen till alla som fått vardagspusslet att gå ihop att de ska tillbaka hem och städa, säger C-ledaren Maud Olofsson.

Publisert: