Nu har hon sålt sin bil

NYHETER

Viveca Lärn åkte fast för rattfylla – parkerar för gott

Foto: har haft två återfall  Viveca Lärn började missbruka alkohol redan i 20-årsåldern. För drygt två veckor sedan gick hon igenom en 12-stegsbehandling. Men i samband med sin 66-årsdag fick hon sitt andra återfall.

ORUST. Författaren Viveca Lärn hade minst 1,1 promille alkohol i blodet när hon startade bilen.

Men hon trodde att hon var på den säkra sidan, hon hade inte druckit sen kvällen innan.

– Det hade gått 14 timmar, säger maken Sverre Sjölander.

Nu har hon sålt sin bil.

Viveca Lärn började missbruka alkohol redan i 20-årsåldern och människor i hennes omgivning har känt till det.

För drygt två år sedan gick Viveca Lärn igenom en 12-stegsbehandling. Men hon har haft två återfall, det första 2008 och det andra för sju veckor sen.

Hon är djupt ångerfull och har nu sålt sin bil.

Makarna hade firat Viveca Lärns födelsedag, hon fyllde 66 den 6 april.

– Vi hade varit i Danmark i tre dagar, säger Sverre Sjölander, 70, zoolog och professor emeritus.

Körde in i bil

Viveca åkte ensam från Göteborg, norrut på E6 mot hemmet på Orust. På vägen skulle hon träffa en person på pendelparkeringen på Tjörn.

– Jag var inte med i bilen, då hade jag kört, säger Sverre Sjölander.

På motorvägsbron i Kungälv fastnade hon i kö, en fil var avstängd på grund av vägarbete. När hon försökte ringa och säga att hon var sen tappade hon uppmärksamheten ett kort ögonblick – och körde in i bilen framför. Det blev bara en mindre lackskada. Hon bytte telefonnummer med den andra föraren och fortsatte till sitt möte.

Men hon tyckte att hon blev förföljd av en man i en bil bakom och blev skärrad.

– Han körde väldigt nära, och upp vid sidan, och det verkade som om han kände igen henne, säger Sverre Sjölander.

Fick lämna blodprov

Troligtvis var det samma man som kontaktade polisen. Under tiden hade Viveca hoppat in i den väntande personens bil på Tjörn. En polispatrull från Stenungsund hann upp och stoppade den. Viveca Lärn fick lämna blodprov. Häromdagen kallades hon till förhör. Hon är misstänkt för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik – brott med fängelse på straffskalan. Hon erkänner rattfylleri men tycker inte att hon gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik.

Har gjort succé

Trots sitt mångåriga beroende, hon har druckit så gott som varje dag, har Viveca Lärn hela tiden fortsatt skriva. Först som journalist på bland annat Aftonbladet, sen som älskad och framgångsrik barnboksförfattare. Runt 1995 kom hennes första vuxenroman, några år senare första delen av fyra om människorna på Saltön. Succé har följt på succé.

Aftonbladet har förgäves sökt Viveca Lärn.