Nyheter

”Vi fick lära oss att hata”

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Soldat om Wikileaks-filmen: Inget ovanligt

Världen chockades av den hemliga filmen som visar hur civila irakier mejas ner av amerikanska helikoptrar.

För Josh Stieber var upplevelsen annorlunda. Han kände igen sitt eget förband och var inte förvånad.

– Vi fick lära oss att hata, säger han till Aftonbladet i en exklusiv intervju.

Josh Stieber.

Foto: PRIVAT

Det numera världberömda filmklippet offentliggjordes på sajten Wikileaks i april och fick enormt genomslag.

Wikleaks, som i flera år samlat in och offentliggjort hemliga dokument, fick sitt stora genombrott och världen förfasades över attacken och soldaternas jargong.

Josh Stieber är före detta amerikansk soldat och såg som alla andra filmklippet på tv-nyheterna. Han kände omedelbart igen sina kamrater.

– Jag syns själv inte på filmen men det är mitt kompani som rör sig på marken i videon. Det var definitivt en chock att se klippet och veta att jag känner dem.

Lärde sig att skjuta först

Chocken övergick snabbt i förvåning över diskussionen som följde. Enligt Josh Stieber missade världen poängen med filmen genom att fokusera på soldaterna.

– Folk sa att det här var ett övergrepp och lade snabbt skulden på skjutglada soldater. Men lägger vi skulden på enskilda personer så missar vi de stora problemen.

Enligt Josh Stieber är händelserna på filmen absolut inget undantag.

– Det som visades i videon är långt från det mest extrema jag såg i Irak.

Han berättar hur träningen inför Irak skapade soldater utan medkänsla.

– Vi fick lära oss att inte se irakierna som människor. Vi tränades att skjuta först och ställa frågor senare.

Lämnade militären

Josh Stieber gick med i armén efter gymnasiet och åkte direkt till Irak.

– Jag köpte hela retoriken om kriget mot terrorismen. Jag trodde att om vi bara gjorde oss av med terroristerna skulle vi leva lyckliga i alla våra dagar. Men nu inser jag att det inte fungerar så.

När han kom hem efter 14 månader i Irak lämnade han militären. Han tror inte längre på kriget och arbetar nu med att sprida information om Irakkriget.

– Jag insåg att om jag var irakier och såg vad vi gjorde så skulle jag också bli arg. För mig handlar det om att inte göra mot andra något som du inte vill ska hända dig eller din familj.

Tillsammans med en soldat som syns tydligt i filmen skrev Josh Stieber ett öppet brev till det irakiska folket. Deras kamp för att sprida sanningen om kriget har dock gått trögt i USA.

Logiken brister

Att soldaternas berättelser fått så lite uppmärksamhet i USA är ett tecken på att de amerikanska medierna går i militärens ledband, menar Wikleaks grundare Julian Assange.

– De är de enda amerikanska och militära vittnena till de här händelserna. Ändå har de inte blivit publicerade av varken tidningar, radiostationer eller tv-kanaler. Det är mycket oroande, säger Julian Assange till Aftonbladet.

Men för Josh Stieber fortsätter kampen. Drömmen är en armé där soldaterna får grundläggande utbildning i mänskliga rättigheter och lär sig respekt för andra människor.

– Logiken brister. Vi säger att vi sprider frihet och demokrati men vi dödar oskyldiga. Det stämmer helt enkelt inte.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Bland avslöjandena finns bland annat manualen som bevisade psykisk tortyr på Guantánamobasen, hemliga dokument om pengatvätt och bevis på storskalig korruption på hög politisk nivå i Kenya.

Det mest uppmärksammade avslöjandet är dock organisationens senaste: Ett filmklipp som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar.

Wikileaks släppte också nyligen huvuddelen av 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan. Dokumenten innehåller bland annat bevis på civila dödsoffer för amerikanska attacker.

Några av sajtens servrar finns inhysta i ett webbhotell i Stockholm, samma webbhotell som bland annat sköter servrarna åt de tjetjenska rebellernas egen webbplats och tidigare skött The Pirate bays servrar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska någon med en vacker bukett - beställ här.

Interflora

Publisert: