"Ta testet med en nypa salt"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Lena Sundström: Majoriteten har inte åsikter som ligger i linje med Sverigedemokraternas

En stor del av de svenska väljarnas åsikter ligger i linje med Sverigedemokraternas – om man får tro den nya Valkompassen.

Men testet bör tas med en nypa salt.

– Man behöver inte hetsa upp sig över det här testet, säger Lena Sundström, författare till boken ”Världen lyckligaste folk”.

Upsala Nya Tidnings, Barometerns och Svenska Dagbladets nya valkompass har snabbt blivit ett hett debattämne på nätet.

En stor del av dem som gör testet blir vägledda till Sverigedemokraterna.

Litet parti

Men Lena Sundström, författare till boken ”Världens lyckligaste folk” som handlar om den danska motsvarigheten till Sverigedemokraterna Dansk Folkeparti, tror inte att svenskarnas politiska åsikter ligger i linje med Sverigedemokraternas.

– Såna här test ska man ta med en nypa salt och man behöver inte hetsa upp sig över att utslaget visar att sympatierna ligger hos Sverigedemokraterna. Det är ett litet parti och majoriteten av svenskarna sympatiserar inte med dem, säger hon.

Anledningen till att en stor del av de som gör testet blir sverigedemokrater beror snarare på att partiet medvetet har lagt sig nära de etablerade partierna i flera frågor, och sticker ut i ett fåtal.

Nätaktiva

Lena Sundström tror inte heller att Valkompassen påverkar förstagångsväljare att rösta på Sverigedemokraterna.

– Det finns nog ingen större fara, såna här test avgör nog inte vad man slutligen röstar på.

När det gäller andra politiska undersökningar på nätet brukar just sverigedemokraterna framstå som ett framgångsrikt parti med sympatier hos majoriteten av de svenska väljarna.

– Det beror på att Sverigedemokraternas väljargrupp är väldigt aktiva på nätet. I vanliga livet skulle inte lika många lägga sin röst på partiet.

Publicerad: