– Jag är fruktansvärt besviken på Vattenfall

NYHETER

Kinna och Lennart Persson driver lilla Ammarnäs livs.

Ja, försöker åtminstone – översvämningarna gör det knepigt.

– Det är inte lätt när det rinner en mindre bäck genom butiken, säger Lennart.

I byn Ammarnäs i Sorsele kommun finns ca 140 permanent boende. Här lever man stort på att turister varje sommar kommer upp och fiskar röding och jagar. Kinna och Lennart Persson driver Ammarnäs livs, som också är parets hem.

Stigit två meter

Här i byn är man hårt drabbade av de norrländska översvämningarna. När Aftonbladet talar med Lennart är han nere i källaren – bokstavligt och bildligt talat.

– I natt har vi sovit tre timmar och vi försöker bara att rädda vår affär nu. Just nu är jag nere i källaren och beskådar den mindre bäck som rinner här. Och strömmen har varit borta i 2, 5 timma, suckar Lennart.

Han och Kinna berättar att vattnet från den översvämmade ån, 15 meter från huset, trycker upp underifrån in i 50-talshuset. Vattnet letar sig in genom golv, skarvar, avlopp och socklar.

– Ån har stigit med två meter på två dygn, säger Lennart.

"Fruktansvärt, djävulsk besviken"

I källaren finns kyl och frysboxar där livsmedel förvaras. Även pannan och pellets.

– Vi har tre pumpar som går dygnet runt nu med hjälp ev elverk från brandkåren, brandkåren är vi evigt tacksamma mot, säger Lennart.

Det är han dock inte mot Vattenfall. När ellevarantören kommer på tal blir Lennart mycket upprörd.

– Man ska väl kunna lita på att stora Vattenfall ska kunna föra upp strömmen hit. Men nej då, det finns bara en enda lina hit. Jag är fruktansvärt, djävulskt besviken på Vattenfall.

Allt vatten ställer till problem för butiksverksamheten. Strömmen försvinner gång på gång vilket ställer till problem, särskilt svårt blir det när de flesta kunder dessutom handlar med kortet.

– När strömmen försvinner tvingas vi försöka få ut kunderna ur affären i stilla mak. Kreditkortsläsaren fungerar ju inte, inte ens vågfan fungerar, säger Lennart.

Kinna tar det hela med mer fattning.

– Vad ska man göra? Man kan inte göra mer än att reta upp sig.