De letar bland högerextrema

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen i Malmö höll presskonfrens – Aftonbladet bevakar på plats

Från vänster: Informatör Lars-Håkan Lindholm, spaningsledare J-B Cederholm, länskrim och Mats Lassén, spaningsledare.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Från vänster: Informatör Lars-Håkan Lindholm, spaningsledare J-B Cederholm, länskrim och Mats Lassén, spaningsledare.

Skytten i Malmö har visat sig vid en av skjutningarna.

Polisen har ett signalement, men vill inte berätta mer än att det rör sig om en man.

Nu fokuserar polisen sin utredning på högerextrema grupperingar.

Samma gärningsman tros ligga bakom 15 skottlossningar mot invandrare i Malmö det senaste året. En har dött och flera har skadats svårt.

I de flesta fall har offren inte fått en glimt av den som avlossat skotten, men vid en skjutning har polisen fått in ett vittnesmål. Enligt det rör det sig om en manlig skytt, berättade malmöpolisen på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Fokus på högerextrema

Eftersom alla offer utom ett är invandrare fokuserar polisen särskilt på högerextrema grupperingar.

– Men vi spanar även bredare än så. Det kan ju finnas andra motiv, sade Mats Lassén på länskriminalen i Malmö.

Utredningen har nu fått beteckningen Särskild händelse, och är högprioriterat av polisen. Ett 50-tal personer jobbar nu för högtryck för att försöka få tag i den som ligger bakom skjutningarna.

– Men det finns inget hokus pokus i byrålådan att ta fram. Det är vanligt hederligt polisarbete som gäller, sade J-B Cederholm, länskrim.

Tar fram gärningsmannaprofil

Polisen har inte fått några nya konkreta spår under nattens spaningar. En gärningsmannaprofil håller på att tas fram, men den är inte klar ännu.

Analysen av kulorna som hittats är ännu inte slutförd. Därför vet man inte säkert hur många skjutningar som kommit från samma vapen. Klart är dock att ett flertal av de 15 ouppklarade skjutningarna har ett tydligt samband då samma vapen har konstaterats ha använts.

Under presskonferensen försökte polisen tona ner faran för Malmöborna.

– Skjutningarna är så klart mycket oroande, men jag tycker inte att vi ska överdriva faran för mycket. Det är trots allt en väldigt liten del av Malmös hela befolkning som drabbats, sade J-B Cederholm.

Polisen har även tittat på skjutningar som skett i andra skånska städer under det senaste året men det är bara i Malmö som man kan hitta fall där tidigare helt ostraffade personer utan en tydlig hotbild mot sig har drabbats.

Publicerad: