Publicerad:
Uppdaterad:

Hans mamma tog sitt liv på boendet

Av: Kristoffer Törnmalm

Publicerad:
Uppdaterad:

Kol-sjuka Karin, 73, kände sig illa bemött av personal

1 av 3 | Foto: Foto: Eric Roxfelt
”var en evig kamp” Benny Eklunds mamma Karin Hultberg led av lungsjukdomen kol. Hon berättade ofta om hur illa bemött hon blev på äldreboendet. I fredags hittades hon död i sitt rum efter att ha svalt tabletter.

Karin Hultberg, 73, klagade i flera års tid på att hon blev illa behandlad av personalen på vårdboendet.

Till slut orkade hon inte mer – och tog sitt liv.

– Varje dag var en evig kamp, hade hon sagt. Det malde ner henne mentalt, säger sonen Benny Eklund.

Karin Hultberg bodde sedan flera år tillbaka på servicehemmet Rio på Gärdet i Stockholm. Hon led av lungsjukdomen kol och var delvis handikappad. Ofta berättade hon för sonen Benny Eklund, 50, om hur illa bemött hon blev av delar av vårdpersonalen på boendet.

Vid ett tillfälle hade hon trillat ur rullstolen och ringde på sitt trygghetslarm i närmare en halvtimme. Men när ingen i personalen kom till undsättning, ringde hon slutligen till Benny.

– Jag blev så förbannad när hon berättade. Det är väl därför man har ett larm runt halsen, de ska vara där på ett par sekunder, säger han upprört.

Skrev avskedsbrev

Karin kontaktade flera tidningar och skrev insändare – men ingen lyssnade. Till slut blev det för mycket för henne. Hon tog sitt liv i rummet på serviceboendet med hjälp av en stor mängd tabletter.

I ett avskedsbrev till sin familj berättade hon om att hon tröttnat på livet som handikappad – och att ständigt tjafsa med vårdpersonalen.

– Mamma hade pratat länge om att hon inte orkade leva så här länge till, det var en evig kamp mot personalen. Det malde ner henne mentalt, säger Benny, som var den som hittade sin döda mamma i lägenheten i fredags.

– Allt var planerat in i minsta detalj: hon låg med två rosor bredvid sig. Hon hade gjort sig fin i håret, sminkat sig och såg väldigt fridfull ut. Men när jag såg henne ligga död i sängen... Det är inget man kan förbereda sig på.

Fick ingen hjälp

Det är inte första gången som personalen på vårdboendet Rio har kritiserats för att strunta i de boende. För bara ett par veckor sedan berättade SVT:s Abc om hur en granne till Karin, Sven-Åke Tufvesson, blev liggande på golvet i sin lägenhet i tre timmar utan att någon i personalen svarade på hans larm.

När svaret väl kom fick Sven-Åke veta av personalen att de hade lunch och inte hade tid att hjälpa honom upp.

Enligt SVT skulle ärendet anmälas enligt Lex Sarah.

Vill inte kommentera

Aftonbladet kontaktade i går enhetschefen Linnéa Gustafsson. Hon ville inte kommentera Karins dödsfall.

– Du får komma med hur många frågor du vill och det är lördag. Jag kommenterar ingenting, säger hon innan hon lägger på luren.

Polisen har inlett en förundersökning kring dödsfallet.

Publicerad:
Publicerad: