Trafikkaoset fortsätter under julen

Trafikverkets trafikdirektör Björn Östlund, till höger.
Trafikverkets trafikdirektör Björn Östlund, till höger.

Kaoset i trafiken kan fortsätta in i julhelgen.

Ovädret försvårar trafiksituationen på vägarna och tågen förväntas inte kunna rulla som vanligt igen förrän under annandagen.

Det meddelade Trafikverkets trafikdirektör Björn Östlund under kvällens presskonferens.

Vädret i Skåne är extremt och snöröjningen gör att trafiken stoppas upp, berättade Björn Östlund under presskonferensen.

Fortsatta problem

Han säger att han förstår att läget är frustrerande för dem som måste ut och resa, men att det troligen inte kommer att hinna förbättras under det närmaste dygnet.

– Snöovädret kommer att fortsätta i Skåne i alla fall till lördag. Det gör att vi kan ha fortsatta problem på vägarna tills dess, säger han.

Ett av de stora problemen är enligt Björn Östlund att snön yr upp. Efter att den har skottats bort flyger den snart tillbaka och försvårar framkomligheten igen.

Problem med yrsnö

Och läget i tågtrafiken kan ta ännu längre tid att ordna upp. I nuläget är Trafikverkets mål att tågtrafiken ska gå i tid senast under annandagen.

– Det blir känsligare på järnvägen för det är ett slutet system. Ambitionen är att köra och komma tillbaka till rätt läge så snabbt som möjligt, säger Björn Östlund.

Fastkörda plogbilar

Trafikverkets tips är att man helt ska undvika att ge sig ut på Skånes vägar under kvällen och morgondagen. Särskilt på Österlen och i Söderslätt där även plogbilarna sitter fast.

– Det är en besvärlig situation, vi följer läget hela tiden, säger Björn Östlund.

Publisert: