Foto: Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Julväxterna – en dold fara för husdjuren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vanliga julblommor kan orsaka kräkningar, diarré och i värsta fall döden

Foto: Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Julväxterna som pryder många hem just nu kan innebära en dödsfälla – för husdjuren.

– Gemene man tror jag inte tänker på detta överhuvudtaget, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Julen är en högtidsstund för både stora, små och pälsklädda familjemedlemmar. För de senare innebär dock julen att en hel del faror lurar i de svenska hemmen – och flera av dem finns i kruka.

Liljor – en dödsfälla

Till exempel orsakar både Amaryllis och julstjärna kräkningar och diarré hos både hundar och katter om de råkar få i sig dem. Och en vanlig lilja kan till och med innebära döden för en nyfiken och hungrig katt.

– Förvånansvärt många julväxter innehåller ämnen som är giftiga för djur. Var uppmärksam på om djuret får några symptom som tyder på att de har gnagt på någon växt, säger Lotta Gunnarsson.

Hon tror att de flesta hundägare exempelvis känner till att choklad som innehåller teobromin är giftigt för hundar. Och kattägare vet i regel att katter som leker med presentsnören riskerar att svälja dem vilket kan skada tarmarna.

Hundar och katter drabbas

Men giftiga julväxter tror hon är ett dolt problem som få tänker på. Växterna är giftiga för många djur men de som drabbas är framförallt hundar och katter eftersom de ofta rör sig fritt inomhus.

– De är dessutom naturligt nyfikna och är inte så kloka som många tror. Bara för att något smakar illa slutar inte en hund att äta. Den självbevarelsedriften kanske har funnits från början mer har i så fall avlats bort hos dagens sällskapsdjur, säger Lotta Gunnarsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN