Da Vinci-koden – fast på riktigt

NYHETER

Hemliga tecken funna – i Mona Lisas ögon

Är du smått konspiratorisk och gillar historia?

Då kommer du älska den här nyheten.

Som ur den värsta romanen har historiker nämligen hittat hemliga tecken – i Mona Lisas ögon.

Genom åren har det främst varit Mona Lisas mystiska leende som förbluffat människor i mer än 500 år.

Sällskap har bildats i Mona Lisas ära och tavlan målad av Leonardo da Vinci är så värdefull att den inte på allvar ens kan värderas.

2003 släpptes den bästsäljande boken Da Vinci-koden – och gjorde omedelbar succé världen över. Alla ville läsa om Robert Langdon, professorn i religionssymbolik som löser halsbrytande gåtor.

Hittat siffor och bokstäver

Men verkligheten överträffar alltid dikten.

Nu tror sig historiker ha hittat små bokstäver och siffror i målningen, närmare bestämt i Mona Lisas pupill, enligt Guardian.

– Det är osynligt för blotta ögat, men målat i svart på grönbrunt finns bokstäverna LV i hennes högra pupill. Det är uppenbarligen Leonardos initialer, men det är vad som finns i hennes vänstra pupill som är än mer intressant, säger Silvano Vinceti, ordförande för italienska nationella kommittén för kulturarv till Guardian.

Siffor på baksidan

Enligt Vinceti ska bokstäverna B eller S, eller möjligtvis initalerna CE finnas urskiljbara. Detta skulle kunna vara en ledtråd för att reda ut mystieriet om vem som satte modell för tavlan. Förståsigpåare har med bestämdhet hävdat att modellen var Lisa Gherardini, hustrun till en florentisk köpman, men Silvano Vinceti är tveksam. Han hävdar att tavlan målades av da Vinci i Milano.

– På baksidan av målningen finns sifforna 149, med en fjärde siffra borttagen, vilket antyder att han målade den när han var i Milano på 1490-talet. Då använde han sig av en kvinna från hertigen av Milano Ludovico Sforzas hov, säger Vinceti.

Själens spegel

Men för att få höra Vincetis slutsatser får man ge sig till tåls en månad till innan de offentliggörs. Men att da Vinci var en man med intresse för symbolik råder inga tvivel, menar han.

– Leonardo använde sig gärna av symboler och koder för att föra fram ett budskap. Han ville att vi skulle få reda på modellens identitet genom att studera hennes ögon, som han ansåg vara själens spegel och ett verktyg för kommunikation.