Nyheter

"Det är hemskt men många önskar sig mat"

Av: 

Linda Hjertén

Jussi Svensson

NYHETER

Katrin Zytomierska, 33, skickar julklappar till fattiga

Katrin med julklapparna som ska skickas ut.

Foto: Privat

Katrin Zytomierska, 33, berördes av Aftonbladets rapportering om barnfattigdomen.

Så pass att hon bestämde sig för att agera.

Nu har hon, och med hjälp av andra privatpersoner och företag, samlat in gåvor och pengar till 300 julklappar.

– Förhoppningsvis betyder det 300 lite gladare barn på julafton.

Den förste december skrev Aftonbladet flera artiklar om den ökande barnfattigdomen i Sverige och Majblommans Riksförbund, Sveriges största barnhjälpsorganisation, dit de familjer som inte har råd med det väsentliga för att fira en värdig jul vänder sig.

Allt fler önskar sig basala saker. Som julskinka och must.

"Tog illa vid"

Bloggaren Katrin Zytomierska, 33, var en av dem som läste artiklarna. Som reagerade på siffrorna att över 340 000 barn i dag lever i relativ fattigdom i Sverige och att barnfattigdomen har ökat med nästan 50 procent från 2006.

– Jag tog väldigt illa vid mig och funderade på om jag kunde göra något. Så jag tänkte att jag kunde skänka 10 000 kronor till barnen och skrev det på bloggen. Alla barn har rätt att få känna julkänsla och få en liten klapp, det blir extra viktigt när man själv blivit förälder.

Intresset blev större än Katrin hade förväntat sig. Det kom in många önskningar men även frivilliga anmälningar från privatpersoner och företag som ville hjälpa till.

– 35 julklappar har nu blivit över 300 och det kanske inte är så mycket men det säger något om vilket engagemang det finns. Förhoppningsvis betyder det 300 lite gladare barn på julafton.

"Lite julskinka"

I torsdags hämtades fem pallar med paket till Brings central i Stockholm. Nu är paketen på väg ut till familjer runtomkring i Sverige. I Stockholm går drygt 50 paket ut med bud nu inför julen.

Vad önskar sig folk?

– Det är hemskt, men många önskar sig mat. En del skriver att de bara vill ha lite julskinka, säger Katrin Zytomierska.

Har du funderat på att delta själv i full tomtemundering vid utdelningen av julklapparna?

– Nej, det blir lite svårt för mig att flyga till norra och södra Sverige och dela ut julklappar. Sedan åker vi till Thailand den 23 december.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att vi inte har 340 000 barn som blir utan julklappar i år.

Ge en osjälvisk julklapp

Det finns julklappar man önskar sig.

Och så finns det julklappar som verkligen behövs.

Hos flera stora välgörenhetsorganisationer kan du med en enkel knapptryckning göra stor skillnad.

Majblomman: Majblomman bekämpar barnfattigdom i Sverige. Hit kan de som inte har råd med det väsentliga för att fira en värdig jul vända sig. Till Majblomman kan man skänka pengar som privatperson eller företag. Man kan även hjälpa till genom att sälja Majblommor.

UNICEF: UNICEF har en hel gåvoshop med varierande prisklasser där du kan köpa allt från myggnät till en jeep till olika katastrofområden. När du köper en gåva får du ett gåvobevis som du sedan ger bort till någon i julklapp.

SOS Barnbyar: SOS Barnbyar kan du stödja med 50 kronor genom att SMS:a KÄRLEK till 72900 och skänka 50 kronor. Då får du en specialskriven låt som tack där artister som Plura, Hanna Hedlund, Martin Stenmarck och Lasse Berghagen medverkar. Det går även att skänka andra summor.

Röda Korset: På Röda Korsets hemsida kan du skänka pengar, beställa ett kort eller skicka sms.

Rädda Barnen: På Rädda Barnen kan man ge en julklapp som gör skillnad för många barn världen över. Man kan bland annat välja att ge skolbänkar till tre barn eller lekmaterial till barnsäker plats i katastrofområden.

Stadsmissionen: Det är inte bara fattiga barn som har det tufft på julen. Det finns de som tillbringar den utomhus, de hemlösa. Stadsmissionen kan man stödja genom att skänka valfritt belopp eller att SMS:a HEM till 72 900 för att skänka 50 kronor.

MinStoraDag: MinStoraDag är en insamlingsstiftelse som hjälper svårt sjuka barn att förverkliga sina önskedrömmar. MinStoraDag mål är att ge dessa barn någonting underbart att drömma om när dagarna är långa och behandlingarna tuffa. Det kan vara allt från att få träffa sin idol till att mjölka en ko. Stiftelsen MinStoraDag får inga statliga bidrag utan är helt beroende av frivilliga gåvor från företag, privatpersoner och stiftelser.

Svenska kyrkan För den som vill ge en julklapp som spelar roll har Svenska kyrkan öppnat en alternativ webbshop där man kan köpa en fredsmäklare, rent vatten eller en brunn.

Plan: Hos Plan kan du ge bort ett födelsebevis till jul. 51 miljoner barn i världen är inte registrerade och för 50 kronor kan man hjälpa ett barn att bli det. I webbshoppen kan man även hjälpa till att plantera Mangroveskog och att utbilda en barnmorska.

FN: Svenska FN-förbundet driver just nu kampanjen Osjälvisk status som är ett nytt sätt att använda Facebook. Genom att skänka pengar till FN:s humanitära arbete uppdaterar man sin status på Facebook. Det är också möjligt att ge en osjälvisk status i julklapp. Kampanjen finns på FN-förbundets Facebook-sida

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter