Sajterna som inspirerade dådet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Besökte flitigt sajter kopplade till radikal islamism

Säpo hade inte uppsikt över den misstänkte terrorbombaren Taimour Abdulwahab.

Trots att han aktivt förekom på hemsidor kopplade till islamistisk extremism.

Han blev också utkastad från ett islamiskt center i Luton eftersom han ansågs extrem.

Enligt den svenska säkerhetspolisen var Taimour Abdulwahab okänd för dem före sprängdådet i centrala Stockholm. Men nu kommer uppgifter om att den misstänkte terrorbombaren en lång tid innan sprängdådet var en flitigt besökare på sajter kopplade till radikala islamistiska grupper.

På en av sidorna ges råd om hur man ”bäst förbereder domedagen”, uppger den brittiska tidningen Daily Mail.

Ville ha islamistiska lagar

På en Facebook-sida, Yawm Al-Qiyaamah, som Taimour Abdulwahab också varit medlem i visas bilder på turistattraktionen Tower Bridge i lågor. Bilder, som enligt Daily Mail, kommer från Taimour Abdulwahab.

På sidan finns flera radikala kommentarer inlagda, bland annat en som säger att icke-troende ska få "ett överhängande straff”.

Medlemmarna till sidan får också rådet att bojkotta julfester: ”Tänk inga andra tankar - undvika att delta i deras hädelser såsom julfester eller nyårsfester, vare sig i ord eller i handling”, står det.

Sky News rapporterar att han hamnade i konflikt med imamer på Lutons islamiska center.

– Han stormade ut, säger imam Quadeer Baksh, om när svensken blev tillrättavisad för sina extrema åsikter.

Detta var 2007.

”Grogrund för terrorism”

På sin egen Facebook-sida har Taimour Abdulwahab också lagt upp en bild som visar en islamistisk flagga som har rests över en värld i lågor. På sidan står det att han är medlem i gruppen Islamic Caliphate State. En grupp som försöker införa islamistiska lagar över hela världen.

I området Bedfordshire i brittiska Luton där Taimour Abdulwahab har bott har polisen under dagen genomfört husrannsakningar och fört bort hans fru och barn.

Området har länge varit känt som en ”grogrund för terrorism” och har blivit något av en samlingspunkt för protesterna mot krigen i Irak och Afghanistan.

I mars förra året stördes en ceremoni för hemkommande brittiska soldater i Afghanistan av arga demonstranter i området. Demonstrationen fördömdes av politiker i alla läger.

Från området kom också de män som sprängde sig själva i Londons tunnelbana 2005 och dödade 52 personer och skadade över 2000.

Publicerad: