Nakne kocken: Jag älskar svensk mat

NYHETER

Här bakar Jamie Oliver bröd och sveper snaps

Foto: knäcker extra i stockholm Jamie ”nakne kocken” Oliver, 34, hyllar svensk matlagning i tv. Under besöket i huvudstaden provar han på att baka knäckebröd – och går på kräftskiva.

LONDON. Han vågade sig visserligen inte på nakenbad.

Men nakne kocken älskar Stockholm.

– Jag skulle vara lycklig om mina barn fick växa upp i en sån stad, säger Jamie ­Oliver.

På bästa sändningstid tidigare i veckan hyllade tv-kocken Jamie Oliver, 34, den svenska huvudstaden.

Superlativen fullkomligt flög ur hans mun när han handlade mat på Östermalmshallen, plockade blåbär och kantareller på en skärgårdsö, besökte högvakten och hittade fiskare vid Stockholms ström.

– Tänk att man kan fiska 50 meter från där statsministern bor. Tänk om man skulle kunna se det vid Themsen, utbrister han.

”Fräscha råvaror”

Svensk mat beskriver Jamie Oliver med orden enkelt, rent, fräscht och elegant.

– Svensk matlagning är en av världens osjungna hjältar. Verkligen underskattad mat med fantastiska rena och fräscha ­råvaror eftersom Sverige är ett av Europas minst förorenade länder.

Den blivande fyrabarnspappan gravar lax, ­plockar och steker kantareller och bakar knäckebröd i programmet – samtidigt som han konstaterar att Stockholm gärna skulle vara en stad där hans barn fick växa upp.

”Jag har fegat ur”

Men under en kräft­skiva tar det stopp till och med för mannen som slog igenom som ”nakne kocken”.

– Det är visst tradition att man ska bada bastu och sen naken­bada, men jag har ­fegat ur. Det är flera blonda skönheter där ­inne och min fru skulle bli vansinnig om jag hoppade i vattnet med dem, säger han.

Däremot tvekar han inte att svepa snaps efter snaps och avslutar den en timme långa hyllningen med att sluddrande konstatera att han hittat en enda negativ sak med Sverige.

– Det skulle ­vara den höga skatten då.