”Han framstod som en ädel riddare”

Kollegorna om sexmisstankarna mot polischefen: Det är katastrof

Många kollegor och representanter för rättsväsendet är chockade över misstankarna mot förre länspolismästaren Göran Lindberg.

– Brotten går att jämföra med sexövergeppen inom katolska kyrkan, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö.

Sven-Erik Alhem har som många andra svårt att förstå att Göran Lindberg, 63, kan vara skyldig till de grova brotten han anklagas för.

Göran Lindberg häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förbredelse till grov våldtäkt mot barn.

Han har via sin advokat meddelat att han förnekar brott.

Lindberg har under sin långa karriär bland annat varit länspolismästare i Uppsala län och rektor på Polishögskolan.

I poliskretsar har han varit känd för sitt starka engagemang för jämställdhetsfrågor som han också föreläst om.

Lindberg fick av kollegorna smeknamnet "Kapten Klänning" för sitt arbete för kvinnors rättigheter. Ett namn som han ibland använde i föreläsningssammanhang.

Hans föreläsningar handlade ofta om etik, moral, våld och makt.

"Ingen trodde det här"

– Det här har slagit ner som en bomb bland oss som har träffat honom. Han har alltid framstått som en ädel riddare bland de ädlaste. Ingen trodde det här om honom, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö.

Alhem jämför brottens karaktär med de övergrepp som har gjorts av präster inom katolska kyrkan.

– Det är katastrofalt. Om kyrkans män gör sådana här saker – då är det farligt. Samma sak gäller för poliser. Det handlar om svaga offer och att utnyttja en maktställning, säger han.

Påverkar förtroendet

Sven-Erik Alhem tror att avslöjandet kan få en negativ effekt på allmänhetens förtroende för polisen. Att en polis i så pass hög position anklagas för våldtäkt kan få människor att tvivla på hela poliskårens trovärdighet, även om det rör sig om misstankar mot en enskild individ.

– Samtidigt visar det här att polisarbetet har fungerat som det ska. Det är tack vare enträgna spaningsinsatser som de här misstankarna har kommit fram, säger han.

Justitieminister Beatrice Ask (M) trodde först inte att det var sant när hon fick höra om anklagelserna mot Lindberg.

– Man blir bedrövad och bestört naturligtvis när personer som har haft stort förtroende i rättsväsendet misstänks för den här typen av allvarlig brottslighet, säger hon till TT.

"Medlemmarna är bedrövade"

Jan Karlsen, ordförande i svenska polisförbundet, har även han svårt att ta till sig att den förre länspolismästaren ens misstänks för brotten.

– Att en man med den bakgrunden och yrkesrollen har kunnat göra något sådant här. Det gör det bara ännu mer absurt. Om han är skyldig så är det sanslöst bedrövligt, säger Karlsen.

Han hoppas att allmänheten ska förstå att det här rör sig om en enskild person och att det inte ska spilla över på resten av poliskåren.

Bland medlemmarna är många besvikna och chockade.

– Man är bedrövad och har svårt att begripa. Man får en väldigt märklig bild av den här mannen. Det är som Dr Jekyll och Mr Hyde. Jag förstår de underställdas känslosvall, säger han.

Detta har hänt

Sommaren 2009. Ett mystiskt dödsfall där en 60-årig man föll ut från en balkong ledde polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. I mannens mobiltelefon hittades flera telefonnummer - bland annat ett som gick till Göran Lindberg.

Säpo och Citypolisens människohandelsgrupp inledde polisutredningen där bland annat Lindberg ingick som misstänkt sexbrottsling. Flera husrannsakningar och beslag gjordes. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Måndagen den 25 januari greps Göran Lindberg på ett hotell i Falun.

Torsdagen den 28 januari häktades han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Fallen som rör förberedelse till grov våldtäkt mot barn är samtliga riktade mot en 14-årig flicka i Dalarna som Lindberg ska ha fått kontakt med via nätet.

Göran Lindberg nekar till alla anklagelser om brott.

Publisert: