Tystnad i Iran om Sakineh

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

Sakineh i Iran är inte glömd. Inom tolv timmar hade nyheten om avrättningsbeslutet spridits över världen på sex språk och svenska UD agerat.

Men från Iran råder tystnad.

”Hon ska hängas” Trots massiva protester från omvärlden har iranska myndigheter, enligt en rapport från människorättsorganisationen Icas, beslutat verkställa Sakinehs avrättning.
Foto: AP
”Hon ska hängas” Trots massiva protester från omvärlden har iranska myndigheter, enligt en rapport från människorättsorganisationen Icas, beslutat verkställa Sakinehs avrättning.

I natt gick Icas (Internationella kommittén mot stening) ut med att avrättningen av Sakineh Ashtiani Mohammadi är planerad till i morgon onsdagen 3 november. Troligen ska hon hängas och inte stenas. Uppgiften kommer från Icas uppgiftslämnare i Iran.

Ingen bekräftelse har kommit från Teheran. Vissa bedömare misstänker att uppgiften medvetet läckts av regimen i Iran, som ett test av världsopinionens reaktion. Svaret är i så fall tydligt: inom en timme spreds nyheten på sex språk och alstrade tusentals kommentarer på nätet.

Flera protestaktioner på gång

På förmiddagen kontaktade UD ambassaden i Teheran för att uttrycka sin oro, och understryka att avrättningar är oacceptabla. Carl Bildt avstod i går från att kommentera Sakinehs situation, och lät meddela att han behöver mer information.

Flera protestaktioner är nu på gång. I Paris inleddes i dag en marsch för Sakineh från iranska ambassaden i Paris. Den arrangeras av kvinnoorganisationer.

På torsdag i Stockholm äger en protest rum klockan 14 vid riksdagen, mot att en grupp iranska parlamentariker välkomnas på besök från Teheran.

Ingen ny information

Ingen ny information om Sakineh har kommit ut på flera månader. Hon har varit fängslad i staden Tabriz sedan 2006, för en otillåten kärleksrelation. Det enda säkra är att den steningsdömda kvinnans tillvaro inte blivit säkrare eller bättre, sedan hennes öde blev känt i somras.

Sedan i augusti har Sakinehs två barn och även advokaten nekats att träffa eller ens tala med henne.

Samtidigt försvann handlingar om åtalet mot Sakineh från advokatkontoret och även från domstolen och polismyndigheten, vilket tolkas som att helt nya uppgifter skulle fabriceras.

10 oktober arresterades sonen Sajjad och advokaten Houtan Kian, under ett samtal med två tyska journalister. Ingen av de fyra har släppts.

Ingen vet var Sajjad befinner sig. Advokaten har förts till fängelset i Tabriz – där hans klient Sakineh redan sitter sedan drygt fyra år.

Publicerad: