Bostadsklippet

avBritt Peruzzi, Staffan Lindberg, Elisabeth Marmorstein, Eva Buskas

NYHETER

Arkelsten fick drömlya – utan att stå i bostadskö

Klicka på bilden för att göra den större.

Sofia Arkelsten fick ett hett eftertraktat hyreskontrakt i Stockholms innerstad utan att stå i bostadskö.

Värden var Peder Dahlborg – en av Stockholms mest ökända svartmäklare som avslöjats av SVT-journalisten Janne Josefsson.

– Jag betalade inte svart, säger Sofia Arkelsten till Aftonbladet.

Foto: ULF HÖJER
”BETALADE INTE SVART”  Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten har gjort bostadskarriär i Stockholm sedan hon lämnade föräldrahemmet i Vällingby, men hon förnekar att det skulle ha skett på olaglig väg. ”Jag har inte betalat svart”, säger hon.

Att få ett en hyreslägenhet i Stockholms innerstad kräver vanligtvis årtionden av köande. Men när Sofia Arkelsten skulle lämna föräldrahemmet i Vällingby i västra Stockholm för att flytta ihop med sin sambo i april 2000 gick det snabbare. Paret fick en hyreslägenhet på Högbergsgatan 65 – mitt på eftertraktade Södermalm i Stockholm – direkt.

Hyresvärden var Peder Dahlborg. Han pekades två år senare ut som Stockholms svartmäklarkung av Uppdrag granskning. Enligt SVT-programmet har han gjort en affärsidé av att köpa hyresfastigheter och tömma dem på så många hyresgäster som möjligt. För att därefter renovera lägenheterna, chockhöja hyrorna och till sist sälja kontrakten svart.

Tvåa för 325 000 kr

När programmets reporter använde dold kamera erbjöds han att köpa en tvåa på just Högbergsgatan för 325 000 kronor. Men Sofia Arkelsten förnekar att hon och sambon betalat under bordet för lägenheten.

– Jag fick det genom en bekant till familjen och fick höra att hyresvärden sökte hyresgäster som var lugna.

Betalade du något för det här kontraktet?

– Nej.

Vad har er bekant för relation till hyresvärden?

– Det kan inte jag svara på, de kände väl varandra.

Det måste vara ganska ovanligt att få en lägenhet på det här sättet i centrala Stockholm?

– Ja, det är det.

Den här fastigheten köptes ju precis innan ni flyttade in av Peder Dahlborg, som är en av Stockholms mer kända svartmäklarpersoner.

– Okej, jag har inte koll på det. Eller jag kan inte svara på det, men jag betalade inte svart.

År 2003 försökte hyresgästerna köpa loss fastigheten för att bilda bostadsrättsförening. Men husets nya fastighetsägare sa nej.

I september 2005 köpte paret en bostadsrätt i Årsta i södra Stockholm. Deras hyreslägenhet fick bostadsrättsinnehavaren överta.

”Fann ett bra pris”

När attraktiva hyresrätter används som inbyte sänks ofta priset på bostadsrätten – något som är olagligt. Sofia Arkelsten förnekar att det skulle ha skett.

– Vi fann ett pris som vi var nöjda med båda två, vi och den som sålde – och som mäklaren tyckte var bra och vettigt.

Och detta vet du är tillåtet?

– Ja, vi har alltså kontrollerat detta med banken, vi kollade med jurist och vi har också kollat med mäklarfirman.

Två och en halv månad efter att Sofia Arkelsten och hennes sambo köpt bostadsrätten i Årsta sålde de den och köpte en ny på Kungsholmen.