Fyra år för terrorbrott

NYHETER

Unik dom i terrormål

I dag kom domen i det unika målet mot två svensksomalier som planerade att utföra ett självmordsattentat åt en terrororganisation.

Männen döms till fyra års fängelse – ett straff till och med högre än åklagaren yrkat.

Det är första gången i Sverige som stämpling terrorbrott prövas inför rätta och det var en oenig domstol som dömde männen.

Enligt åklagaren har männen via den av flera länder terrorstämplade organisationen al-Shabab åtagit sig att utföra terrorbrott i Somalia.

Självmordsattentat

"Detta skulle ske genom ett självmordsattentat med omfattande förödelse avseende människor och egendom", skriver rätten i domen.

Rätten skriver även att konsekvenserna för Somalia och/eller de mellanstatliga organisationerna FN och Afrikanska unionen skulle ha blivit långtgående och förödande om männen hade lyckats med sina planer.

Båda nekar

Båda männen, en från Göteborg och en från Spånga, nekar till anklagelserna.

Men männen dömdes mot sitt nekande till fyra års fängelse vardera, ett år mer än vad åklagaren krävt. Enligt tingsrätten är de skyldiga till stämpling till terroristbrott.

Al-Shabab är en organsiation som har sitt ursprung i Förbundet för islamska domstolar. Deras mål är att ta över makten i Somalia och upprätta ett styre byggt på strikt tolkning av islam och sharialagarna.

Svära trohetsed

Sedan 2009 betraktas al-Shabab som en terrororganisation av flera länder och de båda dömda männen sympatiserar starkt med organisationen.

Bland annat har en av dem varit en trogen anhängare på al-Shababs internetforum där han uppmanat andra att svära trohetseden till organisationens högste ledare.

I avlyssnade samtal med de båda männen talar de mycket om martyrskap, att gå i döden för al-Shabab och att "ta över Somalia". Innan de greps åkte de på träningsläger hos al-Shabab i Somalia.

Två ville fria

Tingsrätten anser det bevisat att männen under det senaste året genomgått en "radikaliseringsprocess" och att deras syfte har varit att bege sig till Somalia och utföra ett självmordsattentat.

De båda ledamöterna i rätten, som ville fria de åtalade, konstaterar också att det inte är osannolikt att de båda åtalade reste till Somalia för att utbilda sig till självmordsbombare. Men exakt vad de gjort i Somalia inte är klarlagt. Det är heller inte visat att de själva eller tillsammans med al-Shabab bestämt att de ska utföra självmordsattentat eller har åtagit sig att göra det.