Allmosor räddar de utförsäkrade

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

LO larmar om att allt fler slås ut

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Mätt för en tia I tisdags åt Eva Nilsson ( i mitten) grönsaksbiffar med potatis för tio kronor hos föreningen Ny gemenskap i centrala Stockholm. Hon delade bord med hemlösa, papperslösa och fattigpensionärer.

Inte bara hemlösa och missbrukare söker hjälp på härbärgen.

Nu har de fått sällskap av de utförsäkrade, larmar LO i dag.

– Det är ingen drömsituation, säger Eva Nilsson, en av de nödställda.

Föreningen Ny gemenskap i Stockholm serverar frukost för fem kronor och lunch för tio.

I dag skriver LO-basen Wanja Lundby Wedin på Aftonbladet Debatt att en ny grupp har börjat komma dit sedan socialförsäkringsreformen vid årsskiftet:

De utförsäkrade.

”Skäms”

– Flera av dem skäms och känner sig förnedrade, säger platschefen på Ny gemenskap Anna Malmqvist.

Men Eva Nilsson, 56, berättar gärna om sin situation.

Utbränd

Hon sjukskrevs för utbrändhet från jobbet som formgivare 2005 och har fått tidsbegränsad sjukersättning förlängd en gång om året. Men i tisdags sparkades hon ut från Försäkringskassan och skrevs in hos Arbetsförmedlingen.

Eftersom Eva är nollklassad –hennes sjukpenninggrundande inkomst är noll för att hon varit sjukskriven så länge – får hon nu bara ett aktivitetsstöd på 223 kr per dag.

Äter som gäst

Hittills har hon fått sjukersättning, bostadstillägg och änkepension på 11 765 kronor efter skatt. Det sjunker nu till ungefär 10 300 kronor – och hyran på 7 200 kronor är ett svart hål som slukar det mesta:

– Det funkar inte att leva på. Min räddning hittills har varit att jag hjälpt till som volontär på Ny gemenskap sedan i januari. Jag har ätit där tre dagar i veckan. Nu får jag börja gå dit och äta som gäst även när jag inte hjälper till, säger Eva Nilsson.

Publicerad: