Nyheter

Amerikanska styrkor anklagas för massaker

Av: 

Jessica Balksjö

Josefine Hökerberg

NYHETER

Här är filmen som visar hur amerikanska soldater i Irak brutalt skjuter ihjäl två anställda på nyhetsbyrån Reuters.

Efteråt skjuter de två barn som sitter i en bil.

Reaktionen från den svenska regeringen är tydlig.

– Det är självklart extremt angeläget att i varje insats värna civila, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Den amerikanska armén har vägrat att släppa videon som nu ändå har läckt ut på en sajt på nätet. I ljudupptagningen fångas ögonblicket då de civila skjuts ihjäl.

"Yeah look at those dead bastards (...) Nice. Good shooting", säger soldaterna och skrattar rått åt de döda kropparna.

Händelsen inträffade i juli 2007 då amerikanska styrkor utanför Bagdad öppnade eld mot en grupp civila. Soldaterna färdades i helikopter och utgick från att människorna var beväpnade rebeller. Varför vet ingen. På filmen från överfallet, som släppts via sajten Wikileaks, kan man se hur personerna i lugn takt promenerar runt på stadens gator.

Skjuter ihjäl två journalister

Två av personerna bär på kameror som de amerikanska soldaterna förväxlar med vapen. Männen är fotografen Namir Noor-Eldeen, 22, och chauffören samt assistenten Saeed Chmagh, 40, anställda av nyhetsbyrån Reuters.

Soldaterna beslutar sig för att öppna eld. Vapen riktas mot gruppen av människor och på filmen hörs en ung mansröst säga: " "Light em all up" "Come on Fire!"

En efter en faller de till marken för kulregnet. Saeed Chmagh försöker rädda sig själv genom att kravla upp på en trottoar men soldaterna följer efter honom med siktet och skjuter en gång till. Tills han inte rör sig.

Skjuter mot barn

Efter en stund kommer en minibuss till platsen för att ta hand om de döda kropparna, men de amerikanska soldaterna låter ingen komma undan. De skjuter mot bussen som visar sig inhysa två små barn som skadas allvarligt.

"De får skylla sig själv om de tar med barn på krigsplatser", säger den amerikanske soldaten i videon. "Absolut" säger kollegan och skrattar.

Redan 2007 uppmärksammades dödsskjutningen av journalisterna, men det är första gången ljudupptagningen och bilderna kommit ut.

Filmen, som visar hur de två journalisterna kallblodigt avrättas av amerikanska styrkor har hållits hemlig av amerikanska armén, enligt Wikileaks. Nyhetsbyrån Reuters har förgäves begärt ut filmen från överfallet och krävt en utredning kring händelsen men fått ett nej till svar.

Den amerikanska armén i Bagdad utredde händelsen efter att den inträffat och har sagt att den amerikanska truppen som satt i helikoptern inte hade kunnat känna till att det fanns Reuters-anställda i den grupp som besköts.

Ingen disciplinåtgärd vidtogs efter händelsen, skriver New York Times.

"De sköt mot alla folksamlingar"

Förra veckan släppte militären den rapport som beskriver utredningen av händelsen. Där finns bland annat bilder på vapen och granater som påståtts ha funnits i närheten av de döda kropparna.

I rapporten står att de anställda "inte hade gjort några ansträngningar för att synligt visa sin status som representanter för press eller media" och att de genom att röra sig så vant i närheten av de beväpnade rebellerna fick soldaterna att tror att de var fientligt stridande.

Ahmid Sahib, fotograf vid nyhetsbyrån AFP, lämnade Bagdad en stund senare än sina kollegor den där kvalmande dagen i juli 2007. Han kom till platsen lite senare och hann precis se hur Saeed och Namir började ta foton och hur folk samlades kring dem. Då sköt de amerikanska styrkorna.

Det var sista gången han såg sina kamrater i livet.

– Det verkade som de amerikanska soldaterna sköt på vilka som helst, säger han till Wikileaks.

Sverige deltar inte i insatsen i Irak, men försvarsminister Sten Tolgfors (M) är tydlig i sin kommentar till händelsen:

– Det är självklart extremt angeläget att i varje insats värna civila.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter