Nyheter

Flera skadade i svår tågolycka

Av: 

Erik Wiman

Mikael Hellmyrs

Erik Olsson

NYHETER

En kvinna fick livshotande skador i en krock mellan ett tåg och en traktor utanför Norrköping. Traktorns förare skadades i benet, 16 skadades lindrigt.

Haverikommisionen ska nu utreda händelsen.

– Jag såg att de sågade loss folk framme i vagnen. När jag kom ut såg jag flera andra skadade människor ligga längs rälsen, säger passageraren Ylva från Stockholm som skulle resa till Köpenhamn med tåget.

Enligt Bodil Knuthammar, informationsansvarig vid landstinget i Östergötland, är 18 människor förda till sjukhusen i Linköping och Norrköping.

En kvinna är livshotande skadad och förd till Linköpings Universitetssjukhus där hon opererades under kvällen.

Även traktorns förare är skadad.

Krisstöd

28 brandmän, lika många ambulansmän och ett 30 tal poliser fanns på plats.

– Alla passagare på tåget har erbjudits krisstöd. Ett mindre antal personer har anammat denna hjälp, säger Wallborg Jansson, kristödssamordnare, på presskonferensen.

Enligt polisen handlar det troligen om en olyckshändelse där tåget slagit i ett redskap på traktorn som stack ut över järnvägsrälsen.

– Men det ännu för tidigt att prata om några orsaker till det här. Haverikommisionen är nu på väg för att utreda, säger polisens Mikael Skoog.

Bland de skadade finns ett antal barn.

Svårt skadade

Olyckan inträffade i närheten av Kimstads nya pendeltågstation mellan Norrköping och Linköping. Ombord på X2000 tåget med nummer 505 fanns 244 personer där flera klämdes fast i den våldsamma smällen. Många av passagerarna var barn och ungdomar, bland annat fanns en dansk skolklass och ett tjejinnebandylag ombord.

Det råde kaos på platsen med poliser, räddningspersonal och skadade människor som bars ut på bårar och kördes till sjukhusen. 50-60 personer får krishjälp i kväll, uppger räddningsledaren.

"Skadat längs hela sidan"

– Jag tror att det pågår någon form av spårarbete på platsen och att X2000-tåget kolliderade i sidan på det andra fordonet, säger Mikael Skoog, presstalesman vid polisen i Östergötland.

På platsen säger Mikael Skoog till TT:

– Jag ser ett tåg som är skadat längs med hela sidan. Det är väldigt skadat just längs vagn två och tre. Det är uppenbart något som tagit i längs sidan av vagnarna.

Aftonbladet på plats

Till Universitetssjukhuset i Linköping har ungefär hälften av de skadade förts.

Ett läkarteam, som nu kallats in som extraresurs på sjukhuset, var med på olyckståget.

– Plötsligt krängde vagnen till och det kändes som om den skulle välta. Sen small det till och vagnen fylldes av glassplitter och rök, berättar läkarna, som fick ta hand om skadade på tåget.

– Just i vår vagn skadades ingen allvarligt, men folk var skärrade, berättar de.

Stora störningar

Spåren mellan Linköping och Norrköping kommer att vara avstängt även under måndagen. Prognosen på måndagsmorgonen är att trafiken kan börja att rulla igen på måndagens eftermiddag, enligt Trafikverket.

Under kvällen upprättade SJ ett anhörigcenter som nås på 0771-75 75 75 och tonval 8.

Tåget startade i Stockholm och skulle varit framme i Malmö strax efter 22.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter