Oppositionen kritisk mot Borgs vårbudget

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Var är jobbpolitiken, undrar oppositionen. Thomas Östros (S) går till hårt angrepp mot regeringens vårbudget.

– Den är kliniskt ren från åtgärder för att skapa fler jobb och få ner arbetslösheten, säger han.

Finansminister Anders Borg målar framtiden i ljusa färger. Tillväxten är på väg upp, arbetslösheten på väg ner och vi går mot ett överskott i de offentliga finanserna 2012.

Inte oväntat väljer Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomiske talesperson, en annan verklighetsbeskrivning.

Skriver ner tillväxten

Östros väljer istället att fokusera på att regeringen skriver ner tillväxtprognosen med 0,5 procentenheter för i år.

– Anders Borg blev för ivrig och gick ut gång på gång med att tillväxten skulle bli mycket hög. Idag tvingas han skriva ner tillväxten. Han borde inte vara nöjd. Det krävs mycket mer av jobbpolitik för att Sverige ska komma på fötter, säger han.

Östros påpekar att utanförskapet ökat med 70 000 personer under mandatperioden och att den svenska arbetslösheten stigit snabbare än i övriga EU. Om Borgs optimism säger inför framtiden säger Thomas Östros att prognoserna blir mer optimistiska ju längre bort i tiden man kommer.

– Han är väldigt optimistisk om 2014. Ändå är han bara tillbaka på nivåer som gällde 2006. Det blir åtta förspillda år, säger han.

Desperata satsningar

Regeringens satsningar på skattesänkningar för pensionärer kallar han för desperata.

– De är pressade till det. Det andas desperation, men de säger trots allt att klyftan i beskattningen ska vara kvar. Det kanske kommer att vara den avgörande valfrågan tillsammans med ett par andra.

Om lite drygt två veckor kommer oppositionen med sin ekonomiska politik i budgetmotionen. Där lovar Östros bland annat satsningar på småföretag och välfärdssatsningar.

– Det kommer att vara jobbpolitiken, välfärdspolitiken och bättre rättvisa, det är de starka tyngdpunkter vi kommer att ha.

Publicerad: