Nyheter

Så ska Sverige hjälpa till i ebolakampen

Av: 

Mattias Sandberg

NYHETER

Statsministern diskuterade ebola med FN:s vice generalsekreterare

Stefan Löfven har träffat Jan Eliasson och diskuterat ebola.

Sverige är en av de största bidragsgivarna – men statsministern vill göra mer.

– Vi vill ha ner mer personal, säger han till Aftonbladet.

Tusentals fler människor har avlidit i ebolautbrottet än vad världshälsoorganisationen WHO har i sin officiella statistik.

Enligt WHO:s strategichef kan så många som 5 000 dödsfall fattas i redovisningen, vilket skulle betyda att den totala siffran närmar sig 10 000.

Löfven mötte Eliasson

Bedömningen grundar sig på att dödligheten i sjukdomen är cirka 70 procent i Guinea, Sierra Leone och Liberia, de länder som drabbats värst av viruset.

Under fredagen möttes Stefan Löfven och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i Rosenbad - och ett av ämnen som avhandlades var ebolautbrottet.

Eliasson ser allvarligt på situationen. 

– Det är fortfarande krisartat. Det är en allvarlig hälsokris, men det är också redan en allvarlig humanitär kris. Vissa områden i Sierra Leone, Liberia och Guinea kan vi inte nå. Där vet vi inte riktigt hur den humanitära situationen är. Och vi har fortfarande inte fått alla de pengar vi behöver för att täcka den här operationen, säger han.

I dag är Sverige en av de absolut största bidragsgivarna - men Löfven vill göra mer.

– Vi vill ha ner mer personal. Det är därför som hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström har jobbat mycket för att se till att fler ska ges förutsättningar, av de som vill naturligtvis, att åka ner. För det har vi hört i samtalen med både Angela Merkel och Barack Obama att det behövs fler på marken. Så där har vi lagt mycket ansträngningar på att möjliggöra det. 

”Överdriven rädsla”

Samtidigt varnar Eliasson för att de drabbade länderna kan bli isolerade.

– Det finns konsekvenser som är mycket allvarliga, som världsbanken och deras chef Jim Yong Kim varnar för, nämligen effekten på ekonomin. Det har ju blivit en drastisk minskning på investeringar, turism och handel. Det finns en ibland överdriven rädsla för kontakter med dessa länder. Kunskapen om virusspridningen och hur den går till är begränsad. Isolera ebolapatienter, inte länder.

Han får medhåll från Löfven.

– Om vi får en sådan nedåtgående spiral och ekonomin stannar av är det mycket allvarligt. Jag såg i dag att man ser att ökningen av ebola inte är lika kraftig som man befarat. Men vi måste ta det på största allvar och inte tro att nu är det över. Vi måste ha hög beredskap och jobba mycket målmedvetet för att se till att det försvinner. 

"Väcker respekt"

Under sitt möte, som varade i knappt en timme, diskuterade Eliasson och Löfven även läget i Mellanöstern, Ukraina - och vad som ska vara Sveriges röst i världen.

– Vi har sagt att FN är vårt globala organ som vi ska vara väldigt rädda om. Därför ska vi vara aktiva där. Vi vill bidra mer när det gäller FN-trupper. Vi är ju kandidater till säkerhetsrådet 2017 -2018 och det tänker vi verkligen jobba för, säger Stefan Löven.

Han fotsätter:

– Det finns en nyfikenhet på det här lilla landet Sverige. Vi ska naturligtvis inte vara naiva och tro att vi är någon supermakt. Det är vi inte. Men vi har absolut mycket att bidra med. Vi har bidragit mycket under flera år. Det visar på ett internationellt engagemang och väcker respekt.   

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: