Skattemiljoner på byggtjänster går till bluffare
Svenska kommuner spenderade förra året drygt 30 miljarder kronor på byggtjänster.
Men när kontrollen brister hamnar mångmiljonbelopp i fickorna på rena bluffmakare, visar Byggnadsarbetarens granskning.
Och i slutändan är det skattebetalarna som får stå för notan.
När Söderledstunneln i centrala Stockholm renoverades 2011 och 2012 försvann drygt 27 miljoner kronor på mindre än ett år.
På stadens trafikkontor satt en projektledare och godkände uppblåsta eller helt falska fakturor, skriver Byggnadsarbetaren.
Men kommunens kontrollsystem reagerade inte.
Bedrägeriet uppdagades inte förrän Leksands Sparbank larmade finanspolisen när ett privatkonto plötsligt fyllts på med 19 miljoner kronor. Pengarna på kontot kom från ett företag som fakturerat 27,4 miljoner kronor för tunnelrenoveringen. Som av en händelse visade det sig att kontoinnehavaren dessutom hade ett konsultuppdrag som samordnande byggledare i tunnelprojektet.
När utredningen drog igång avslöjade den att andra som hade arbetat i tunneln, aldrig hört talas om det aktuella företaget. Och företagets egna arbetare kunde inte dra sig till minnes att de jobbat i tunneln.
Attunda tingsrätts slutsats blev att företaget över huvud taget inte hade utfört något arbete på platsen.
Dömdes till fängelse
I augusti i år dömdes mannen med privatkontot, trafikkontorets projektledare och de två inblandade byggföretagarna till mellan två och ett halvt och fem års fängelse.
Tre av dem fick dessutom näringsförbud.
I januari ska domen prövas i hovrätten.
”Gör fler stickprov”
Åklagare Elisabeth Börjesson menar att kommunen har brustit i sina rutiner. Men Lars Jolérus, avdelningschef på Stockholms trafikkontor, säger att ”inget system är fullständigt vattentätt” om någon luras.
Kommunen har dock infört nya rutiner efter tunnelhärvan.
– Vi har lagt till saker, exakt vad vill jag inte säga. Men vi går in med externa resurser, gör fler stickprover, säger Lars Jolérus till Byggnadsarbetaren.
Tidningens granskning visar att Stockholms kommun är långt ifrån den enda som de senaste åren har missat fusk av den här typen, se tillägget här intill.
Saknas utrymme
Bara sex procent av de upphandlingsansvariga i kommunerna tycker att de har tillräckligt utrymme för att kontinuerligt följa upp upphandlade verksamheter, enligt undersökning, som fackförbundet Vision presenterade förra året, skriver Byggnadsarbetaren.