Muf: Slopa M-krav om anhöriginvandring

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Jacob Lundberg, Muf. Foto: Privat.

NYHETER

Moderaterna vill skärpa kravet om att invandrare som vill återförenas med sina familjer ska ha jobb och bostad ordnat.

Men Muf går emot moderpartiet och vill tvärtom avskaffa kravet.

– Att ytterligare skärpa försörjningskravet vore en mycket olycklig utveckling, säger Jacob Lundberg som skrivit en motion som antagits av Muf.

2010 införde Alliansen krav på att personer som vill återförenas med sin familj i Sverige ska ha både jobb och bostad ordnat.

M: "Vi ska se förmågor"

Över 90 procent av anhöriginvandringarna har enligt Migrationsverket undantagits från kravet.

Kravet har kritiserats av bland andra Röda Korset och Rädda Barnen, som menar att det strider mot barnkonventionen och motverkar integration.

Trots det vill Moderaterna vill skärpa kravet, och bland annat se över om fler grupper ska omfattas. Enligt M:s migrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson rimmar kravet väl med Fredrik Reinfeldts tal om att öppna sina hjärtan för behövande.

– Vi ska ha öppna hjärtan. Sverige kan ge skydd för människor, och det ska vi fortsätta att göra. Vi ska också se att människor har förmågor. Förmågan att arbeta, förmåga att ordna för sin egen försörjning, och det tror jag är väldigt viktigt, säger hon till SR Ekot.

"Blandar ihop arbetslinjen med migration"

Men Moderata ungdomsförbundet, Muf, går emot partilinjen.

Under helgens stämma röstade förbundet igenom en motion som ska gå till moderpartiet, om krav på slopat försörjningskrav.

"Fler svenskar med utländsk bakgrund måste komma in i arbete och få egen försörjning. Det uppnår vi med en bättre integrations- och arbetsmarknadspolitik, inte genom att göra det svårare att komma till Sverige", skriver Jacob Lundberg och Alba Volo Wiklund, från Muf i Uppsala, i motionen.

Lundberg, som avgick från förbundsstyrelsen vid stämman, vänder sig emot M:s skärpta krav.

– Det är att gå i helt fel riktning. Det här är ett krav man haft länge. Jag tror man virrat bort sig lite grann och tror att arbetslinjen har att göra med migrationspolitik. Att få nyanlända i jobb ska skötas med bra integration, förbättrade skatte- och bidragssystem, och matchning på arbetsmarknaden.

"Del av moraliskt ansvar"

Tror du på chans för gehör hos M?

– Det är svårt att spekulera i det.

Enligt Jacob Lundberg ger återförening med familjemedlemmar välmående som bäddar för att människor kommer i arbete snabbare.

– Dels är det en del av det moraliska ansvar som Sverige har, att de som kommit hit även ska få återförenas med sina familjer. Dels att man sedan kan tänka långsiktigt, planera sin vistelse, få permanent uppehållstillstånd och lära sig svenska är grundläggande för en bra integration.

Publicerad: