Ännu en död efter Supermandrog

Supermandrogen sprids på flera håll i Europa.

I helgen dog ytterligare en person i Stockholmsområdet efter en misstänkt överdos.

Nu går polisen ut och varnar för det rosa-röda knarket.

Flera dödsfall som kopplas till Supermandrogen har inträffat runt om i Europa. Drogen liknar ecstasy men innehåller en annan substans, PMMA. Tabletterna är rosa-röda med Supermanloggan på.

I fredags skrev Aftonbladet om Peter, 22, som i mellandagarna tog drogen tillsammans med en kompis på en fest i Stockholmsområdet. Peter hamnade i koma i sex timmar men överlevde.

– Alla muskler i kroppen började krampa och jag fick sjuka svettningar. Det var som att jag brändes upp inifrån. Jag fick utslag, som skorpor, i hela pannan, sa han.

Kompisen, som också tog drogen, fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Flera överdoser

Under helgen har ännu ett dödsfall som kopplas till Supermandrogen inträffat i Stockholmsområdet, misstänker polisen.

– Vi kan i nuläget inte säga om dödsfall eller överdoser beror på supermantabletterna, men gemensamt för alla fall är att de förekommit, de påträffade fallen har haft kraftiga kramper och behövt akutvård, säger Annika Ljung, inspektör på sektionen för utredning av narkotikabrott i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Förutom dödsfallen har minst tre allvarliga fall av överdoser rapporterats.

– Efter att det här har tagits upp i media har sjukvårdspersonal hört av sig och berättat att de tagit emot ännu fler som fått överdoser. De ska däremot inte vara lika dramatiska som de andra, säger Erik Lindeman, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Extrem feber och utslagna organ

Enligt Lindeman har de som överdoserat tabletterna drabbats av extrem feber. Drogen kan även slå ut inre organ. En halv tablett kan räcka för att bli medvetslös och i värsta fall dö, enligt honom.

Dödsfall har även inträffat i bland annat Storbritannien och Holland.

Polisen går nu ut och med en varning - både till de som funderar på att ta tabletten och till föräldrar som misstänker att deras barn kan vara i riskzonen. 

– Var noga med att kolla vad ditt barn har köpt på internet, eller om barnet byter vänskapskrets eller börjar bete sig annorlunda, säger Annika Ljung

Publisert: