Huvuden rullar efter tunnelbaneolyckan

Publicerad 2014-07-16

Tågväxeln var monterad med en tre millimeters metalltråd som brast.

Nu har två personer gripits efter tunnelbaneolyckan i Moskva.

Moskvas värsta tunnelbaneolycka genom tiderna har skördat 22 människors liv skadat 217 personer, enligt den ryska hälsomyndigheten. 150 vårdas fortfarande på sjukhus, en tredjedel med svåra eller livshotande skador.

De första rapporterna på tisdagen gjorde gällande att tåget skulle ha spårat ur på grund av att nödbromsen slagit till efter ett spänningsfall i en tunnel. Men enligt poliskällor till nyhetsbyrån Interfax ska ett felaktigt byte av växel ha orsakat tragedin.

Växeln som skulle ha lett in tåget på rätt spår ska i stället ha slagit den första tunnelbanevagnens hjul åt sidan. Att olyckan orsakats av en trasig växel bekräftas av Vladimir Markin vid den ryska åklagarmyndigheten.

Hängde på tunn tråd

Mekanismen som styr växeln ska ha monterats med hjälp av en tre millimeters metallvajer som brast, enligt Vladimir Markin.

Två män ska ha gripits anklagade för att ha brutit mot säkerhetsbestämmelserna. Båda är arbetsledare i den statligt ägda tunnelbanan och arbetar med spårunderhåll.

Åtal kan väntas mot ytterligare personer längre fram i utredningen.

– Varenda en som på något sätt kan hållas ansvarig för denna tragedi kommer att ställas till svars. Både arbetare och inom arbetsledningen som skulle säkerställa säkerhetskraven, säger Vladimir Markin.

På onsdagsmorgonen låg mängder med blommor och tända ljus utanför stationerna Slavjanskij Boulevard och Park Pobedy.

En av världens mest trafikerade tunnelbanelinjer står stilla.