Gustav Kasselstrand

Myndighetspersonal hängdes ut – nu får SDU miljonstöd

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Efter att SDU i flera år nekats pengar från Ungdomsstyrelsen, har handläggare och medlemmar i myndighetens insynsråd hängts ut och hotats.

Nu beviljas SDU 1,3 miljoner kronor i statligt stöd.

– Deras beteende med alla hot och uthängningar borde tala för sig självt. I stället lönar det sig, säger Rossana Dinamarca (V) som sitter i insynsrådet.

I december berättade Aftonbladet om Sverigedemokraternas ungdomsförbund Sverigedemokratisk ungdom, SDU, som i fem år nekats bidrag från statliga Ungdomsstyrelsen, som numera heter Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Hängdes ut på SD-blogg

Avslagen har inneburit överklaganden och protester från SDU, men också att handläggare och ledamöter i myndighetens insynsråd hängts ut på SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfssons blogg. Där har han även uppmanat "fotsoldaterna" att agera mot myndigheten. I kommentarsfälten har flera av personernas hemadresser lagts ut, med uppmaningar till "hembesök".

Handläggare har även vittnat om att myndigheten därefter tagit emot mängder av mejl och telefonsamtal.

Orsakerna till att SDU nekats stöd har bland annat varit "brister i SDU:s demokratiska struktur".

På sin hemsida skriver SDU om bland annat "islamisering" och att "mångkulturella fenomen så som stenkastning mot myndighetspersonal, bilbränder och gruppvåldtäkter" har brett ut sig i Sverige som en "ofrånkomlig effekt av massinvandringen".

"Strikt juridisk bedömning"

MUCF fördelar på uppdrag av regeringen ekonomiskt stöd till bland annat hbtq-, kvinno-, barn- och ungdomsorganisationer. Intentionen är att stödja arbete "som kan handla om att främja jämställdhet, motverka rasism eller liknande former av intolerans eller att minska antalet aktiva inom våldsbejakande extremistmiljöer", uppger myndigheten.

I år tvärvänder MUCF och beslutar om 1,3 miljoner kronor i statligt stöd till SDU.

MUFC:s kommunikationschef Anders Hagquist säger till Aftonbladet:

– De uppfyller nu de kriterier som förordningen ställer för att få bidrag, vilket de inte gjorde tidigare. Det är en bedömning av organisationen, som bland annat ska vara demokratiskt styrd, ha stadgar och respektera demokratiska idéer.

– Det är en strikt juridisk bedömning. Det finns ingen rättslig grund för att neka dem bidrag, förtydligar Hagquist.

Ledamöter protesterar

I insynsrådet hos MUCF sitter bland andra RFSU:s förbundsordförande och Cancerfondens Folkbildningsförbundets generalsekreterare. Där sitter även riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V), en av dem som hängts ut och hotats efter att SDU tidigare inte fått ekonomiskt stöd.

I december sa hon till Aftonbladet:

– Jag finner inte ord. Det är ingen självklar rättighet för alla organisationer att beviljas stöd. Deras beteende med alla hot och uthängningar borde tala för sig självt. I stället lönar det sig.

Fyra medlemmar i MUCF:s insynsråd protesterar i dag i en debattartikel på Aftonbladet mot beslutet. De anser att SDU inte borde beviljas bidrag eftersom de menar att SDU inte respekterar demokratiska idéer.

Men insynsrådet har ingen beslutanderätt i frågan.

LSU-ordförande: "Enormt misstag"

Även paraplyorganisaionen Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU, protesterar.

– SDU är en rasistisk och odemokratisk organisation. Att finansiera deras verksamhet med statliga medel är ett enormt misstag, säger LSU:s ordförande Rebecka Prentell i ett pressmeddelande och fortsätter:

– En neutral hållning inför rasismens framfart är en acceptans och ett tyst stöd. Vi på LSU har flera gånger påtalat för MUCF att SDU:s värdegrund strider mot statsbidragets regler. Myndigheten har uppenbarligen inte lyssnat på oss. Vi beklagar djupt att dessa värden och regler har tolkats på ett i vår syn direkt felaktigt sätt i år.

Kasselstrand: "Ger oss "

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand ville i december inte säga något, eftersom denna artikelförfattare tidigare citerat statsvetarprofessor Jonas Hinnfors som anser att "antisemitismen är starkare i SDU" än hos SD.

– Det var du som skrev artikeln. Därför kommer jag aldrig mer att prata med dig.

I ett pressmeddelande säger Kasselstrand i dag:

– Vi har haft rätt till bidraget hela tiden och har genom åren gått miste om miljontals kronor. Det är uppenbart att Ungdomsstyrelsen tidigare har särbehandlat oss på politisk grund. När vi nu beviljas bidraget innebär det att vi kan spela på samma villkor som de andra ungdomsförbunden. Bidraget ger oss ekonomiska muskler som vi aldrig tidigare haft och kommer därför göra SDU till ett väsentligt starkare förbund.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gustav Kasselstrand

Rossana Dinamarca

Ungdomsstyrelsen

Sverigedemokraterna

SDU, Sverigedemokratisk Ungdom

Rasism