Brittiska hovet nekar till rykte om sexskandal

avKerstin Danielson

Hovet förnekar prinsens inblandning i sexskandal

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET BILD
Prins Andrew – William och Harrys farbror.

Kvinnan säger att hon tvingats ha sex med brittiska prins Andrew när hon bara var 17 år, skriver brittiska medier.

Prinsen är namngiven i en inlaga till en amerikansk domstol.

Men det brittiska hovet förnekar, i ett skarpt uttalande, prinsens inblandning i sexskandalen.

Kvinnan kallas för Jane Doe i den pågående rättstvisten i Florida.

Hon ska ha varit en av ett 40-tal unga flickor som utnyttjades av en förmögen amerikansk affärsman, Jeffrey Epstein. Det började när hon var 15.

Sex med 14-åring

Miljonären Epstein erkände och dömdes för att ha haft sex med en 14-åring redan 2008, skriver BBC.

Epstein umgicks tidigare med prins Andrew, som kritiserats hårt för vänskapen med finansmannen. De fotograferades tillsammans senast 2010. Nu är prinsen är ett av tre mycket kända namn i inlagan till domstolen.

"Lånade ut" för sex

Epstein ska ha ”lånat ut” kvinnan till personer som arbetade politiskt och till de med stort inflytande inom finanssektorn. Han ville, enligt domstolsinlagan, knyta upp folk inom politiken, affärs- och finansvärlden, skriver BBC. Men han ville också komma åt ”information som skulle kunna användas för framtida utpressning”, enligt BBC.

Kvinnan tvingades ha sex med prins Andrew mellan 1999 och 2002, enligt inlagan till domstolen. Det ska ha skett i London, New York och på en ö i Karibien som Epstein ägde.  Första gången var hon 17 år och underårig, enligt amerikansk lag, skriver  Sky News.

Skarp dementi

Nu tillbakavisar det brittiska hovet anklagelserna i en sällsynt skarp dementi:

”Det handlar om ett långvarigt, pågående tvistemål i USA i vilket hertigen av York inte är part och vars detaljer vi inte kommenterar. Men för att undvika tvivel, så är varje antydan om oegentligheter med underåriga absolut osann.”