Nyheter

Kokosnötsmysterium i Ätran

Av: 

Staffan Dickson

Nöt efter nöt har förbryllat paret Niels och Erna Kristensen. Närmare 70 kokosnötter har fastnat i deras kvarngaller när de kommit flytande i ån Ätran. Men nu har deras granne Bengt Ivarsson knäckt gåtan. ”Det är skönt”, säger paret.
Nöt efter nöt har förbryllat paret Niels och Erna Kristensen. Närmare 70 kokosnötter har fastnat i deras kvarngaller när de kommit flytande i ån Ätran. Men nu har deras granne Bengt Ivarsson knäckt gåtan. ”Det är skönt”, säger paret.

NYHETER

Kokosnötterna i ån Ätran har visat sig vara svåra att knäcka.

Men nu tycks Bengt Ivarsson, 74, ha löst mysteriet - och samtidigt skapat ett nytt.

– De kommer hit med en Icakasse, slänger i fem nötter och sedan går de med en gång.

Under det senaste året har kokosnöt efter kokosnöt fastnat i kvarngallret hos paret Niels och Erna Kristensen i Skägga i närheten av Falköping.

Totalt har de räknat till mellan 60 och 70 exemplar, skriver SVT. Hustrun Erna har gröpt ur flera av dem och använt innehållet till bakning.

Men varför de exotiska nötterna flyter omkring i ån Ätran har de trots efterforskningar inte haft en aning om.

”Trodde det var sopor”

Ett par kilometer uppströms bor Bengt Ivarsson, 74. Från sitt köksfönster har han varje lördag observerat en man och en pojke i tioårsåldern som slängt ner något från Alvareds bro över Ätran.

– Det är antagligen en far och en son. Jag trodde att de slängde i sopor, så i höstas gick jag till sist och pratade med dem och frågade vad de höll på med. ”Det är kokosnötter”, sa de.

De förklarade att det var en religiös sed.

– Då har jag inget emot att de kastar i kokosnötter i Ätran, säger Bengt Ivarsson till Aftonbladet.

Han berättar att tillvägagångssättet är likadant varje lördag.

– De ställer sin bil några hundra meter bort mot Falköping, kommer hit med en Icakasse, slänger i fem nötter och sedan går de med en gång.

”Skapar heliga floder”

Ferdinando Sardella, lektor i religionshistoria vid Stockholms universitet med inriktning på Sydasiens religioner, säger till Ulricehamns Tidning att mannen och pojken sannolikt är hinduer.

– Kokosnötter används rituellt i andra sammanhang inom hinduismen och det är vanligt att hinduer utanför Indien vill skapa nya sakrala platser, heliga floder och heliga berg, säger han till tidningen.

En annan möjlighet är att aska tidigare spridits ut i vattnet och att nötterna nu kastas i vattnet för att hedra en eller flera döda personer, säger han.

När Aftonbladets fotograf träffar Niels och Erna Kristensen, 83 respektive 82 år gamla, på fredagskvällen sitter paret hemma och tittar på ”På spåret”. Båda är på gott humör.

– Det är skönt att det är löst, säger de.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: