Brännskadades – på flygplanet

Abdelfattah Hegab, 50, fick en påse is av flygvärdinnorna mot tuggummit som han fastnat i.

Sekunder senare började isen att bränna på benet.

– Det sved och gjorde jätteont, säger han.

I juni i fjol skulle Abdelfattah Hegab, 50, från Stockholm resa på semester till Egypten med familjen. Innan flyget lyfte upptäckte Abdelfattah att han satt sig på ett tuggummi som fanns satt på flygstolen.

Han säger att kabinpersonalen gav honom en påse med is att lägga på byxbenet, så att tuggummit skulle stelna och kunna skrapas bort.

Började svida

Efter några sekunder med isen på benet började det svida rejält. När Abdelfattah undersökte benet i en spegel såg han stora brännblåsor.

En läkare i Egypten sa att han fått andra gradens brännskador, troligtvis av torris som används vid flygcatering.

En läkare i Sverige har gjort samma bedömning, enligt läkarintyg som Aftonbladet tagit del av.

– Huden är inte gjord för att klara så låga temperaturer, säger Mats Larsson, professor i fysik vid Stockholms universitet.

SAS har sagt nej

Brännskadorna gjorde att han hade svårt att röra sig under semestern. Väl hemma bad han SAS om ersättning för skadan och anmälde händelsen till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

SAS har sagt nej till kraven på 23 839 kronor, pengar som Abdelfattah har räknat ut att han förlorat på bland annat sjukdagar, läkarbesök och krämer för skadan. I stället betalade de ut en ”goodwillsumma” på 1 500 kronor.

ARN har avvisat ärendet eftersom de inte kan göra en fullständig bedömning av de skriftliga handlingarna och myndigheten inte genomför förhör.

”Ser det som avslutat”

– Nu har ARN avslagit ärendet och då ser vi det som avslutat, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

Han säger att de använder torris ombord för att hålla mat kall, men att de har förhållningsregler för hur den hanteras och att den aldrig ges till passagerare.

Kan någon sådan regel ha brutits i det här fallet?

– Det kan jag inte svara på eftersom jag inte kommenterar specifika fall.

Abdelfattah har ännu inte bestämt sig för om han ska ta ärendet vidare till domstol.

Publisert: