Våga sova - mobilen fixar sommartiden

NYHETER

I natt är dags igen för klockan att bli tre när den är två. Ända sedan 1980 har vi den här tiden på året vridit fram klockorna en timme, missat lite sömn och därmed gått över i sommartid. Men det där med att tassa runt mitt i natten och vrida visare och ställa fram klockor har med tiden blivit ganska otidsenligt.

Ett och annat ur kommer förstås att behöva få sina visare fösta framåt för hand. Men de flesta kommer att vakna i morgon, titta till sina mobiltelefoner och konstatera att sommartiden är inställd och klar. Det enda du behöver göra för att allt ska fungera är att kontrollera inställningarna i telefonen. Oavsett vilken smartphone du har så går det att bocka för alternativet att det mobila nätverket ger rätt tid och automatiskt sköter omställningen till sommartid.

Men för den som vaknar och känner sig osäker på hur mycket klockan är finns en tidlös utväg - ring 90 510 och lyssna på Fröken Ur. Sedan 1934 meddelar den automatiska tjänsten rätt tid var tionde sekund följt av ett litet uppiggande pip.

TT