Mördarna kan ha fångats på film

1 av 31
NYHETER

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Polisen har beslagtagit en bil som bedöms som intressant i jakten på mördarna.

Under torsdagen lämnade fastighetsbolaget Göteborgslokaler även in material från tre övervakningskameror intill Vårväderstorget.

– Visar det sig att det finns kameror i det här området är det självklart någonting man tittar på, säger Christer Fuxborg vid Göteborgspolisen.

Ett av de hetaste spåren som polisen har efter onsdagens dödsskjutning i Göteborg är en röd bil som gärningsmännen tros ha flytt i.

På torsdagseftermiddagen bärgades en röd Peugeot från en parkeringsplats drygt två kilometer från mordplatsen.

Aftonbladets team följde efter bärgaren men vid en korsning stoppades vi av fyra polisbussar som bad oss att stanna.

Bärgaren fortsatte sedan i riktning mot centrala Göteborg.

”Intressant i utredningen”

Polisen bekräftar att en bil har beslagtagits i området.

– Man bedömer att den är intressant i utredningen, säger Christer Fuxborg.

Bilen är nu förd till polisstationen för en teknisk undersökning.

Christer Fuxborg vill inte kommentera varför bilen är intressant.

”Var inte så skadad i går”

Aftonbladet har varit i kontakt med bilägaren som säger att hans son använde bilen under gårdagen. Sonen säger till Aftonbladet att han parkerade den vid sjutiden på onsdagskvällen – sedan användes den inte mer under kvällen.

– Jag har ingen aning om att den är bärgad. Detta är en nyhet för mig, säger sonen.

Enligt honom finns det ingen annan som har nyckel till bilen. När den bärgades var den skadad framme vid motorhuven. När Aftonbladet visar en bild från bärgningen säger sonen:

– Den var inte så skadad när jag parkerade den i går.

Utöver bilen kan även de tre övervakningskameror som sitter uppsatta i de gula ingångarna till Vårväderstorget vara intressanta i mördarjakten.

– Våra medarbetare har plockat ut allt kameramaterial och gett till polisen, säger Bo Säljö, säkerhetschef på det kommunägda fastighetsbolaget Göteborgslokaler som förvaltar de kommersiella lokalerna kring torget.

Ville ha fler kameror

Inga av kamerorna är dock riktade mot krogen där skottlossningen ägde rum. För några år sedan fick nämligen Göteborgslokaler sitt tillstånd om kameraövervakning på hela torget kvälls- och nattetid indraget.
– Av länsstyrelsen fick vi tillstånd för tre kameror, men det tyckte vi var för lite så vi överklagade till nästa instans, förvaltningsdomstolen. Då fick vi rätt till alla kameror vi ville ha, ytterligare sju så att det skulle täcka torget. Men sedan överklagade länsstyrelsen och justitiekanslern till kammarrätten och då togs tillståndet för de sju kamerorna tillbaka, säger Bo Säljö.

Kammarrätten ansåg att kameraövervakning på torgets öppna ytor hade inneburit ett för stort integritetsintrång hos de som vistas på torget kvälls- och nattetid.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg säger att han inte vet om polisen har tittat igenom materialet.

– Men övervakningskameror kontrollerar vi alltid när det gäller så här allvarliga brott. Och visar det sig att det finns kameror i det här området är det självklart någonting man tittar på.

Tipsa | Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM