KD-klyftan om feminismen

NYHETER

Varannan KD-kvinna feminist, mot var tionde man

1 av 2 | Foto: Göran Hägglund (KD).

Feminismen har skapat en klyfta inom Kristdemokraterna.

Varannan kvinnlig KD-riksdagskandidat kallar sig feminist, men bara var tionde man.

– Många tycker att ordet feminist är så laddat, säger riksdagsledamoten och feministen Emma Henriksson (KD).

47 procent av svenskarna kallar sig feminister, enligt en ny opinionsmätning som Sifo har gjort på uppdrag av Sveriges Radios Eko-redaktion.

Politikerna har redan förstått vart vinden blåser. Av de 563 riksdagskandidater med stor chans att komma in i riksdagen som svarat på Aftonbladets Valkompass kallar sig 71 procent feminist.

Men en närmare granskning av uppdelningen mellan kvinnliga kandidater och manliga avslöjar sprickan inom Kristdemokraterna. Av de 39 KD-kandidater som svarat på Aftonbladets Valkompass kallar sig 11 feminister - nio kvinnor och två män. Det är 53 procent av KD-kvinnorna, men bara 9 procent av männen.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Emma Henriksson säger:

– När jag pratar med mina partivänner om jämställdhetsfrågor blir det ofta diskussioner, om man kallar sig feminist eller inte. Många tycker att ordet feminist är så laddat, att folk tolkar in andra saker än det man menar, att man gärna jobbar för jämställdhet.

– En del känner att de blir påklistrade att de står för vänsterideologi om de kallar sig feminist. Själv har jag bestämt mig för att kalla mig feminist.

Är KD-kvinnorna modigare än KD-männen?

– Det handlar inte om mod. Men en del tycker kanske att om de säger att "jag är inte feminist", då är det större chans att prata om jämställdhet.

Vad tycker du om att Göran Hägglund inte heller kallar sig feminist?

– Han är ett exempel på det. Han pratar gärna jämställdhetsfrågor.

Men du vågar kalla dig feminist?

– Säger jag att jag inte är feminist, så uppfattas det som att jag inte tycker att jämställdhetsfrågor är viktiga. Det ger en felaktig bild av vad jag står för, säger Emma Henriksson.