MP och C i ordkrig om miljön

Av: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Annie Lööf debatterade miljö med...

Det brände till rejält mellan de gröna partierna när Åsa Romson och Annie Lööf möttes i Aktuellts studio under måndagskvällen. 

Efter sändningen fortsatte ordkriget.

– Centerpartiets och Alliansens politik har gett resultat, säger Centerledaren.

– Det är ett skämt, svarar språkröret.

Vilket är det miljövänligaste partiet?

Frågan ställdes i kvällens Aktuellt - och både Annie Lööf och Åsa Romson var rejält irriterade på motparten i debatten.

Båda partierna profilerar sig som gröna och vill gärna framställa sig som grönast.

Miljöpartiet vill höja bensinskatten med 70 öre, Centerpartiet vill istället höja skatten på diesel- och bensindrivna fordon.

”Minskat utsläppen”

Centerledaren beskyllde Miljöpartiet för att ha misslyckats med sin miljöpolitik under sin tid som stödparti till Socialdemokraterna.

– Vi kan faktiskt se att Centerpartiets och Alliansens politik har gett resultat. Vi kan se att koldioxidutsläppen har minskat med 16 procent. När Miljöpartiet och Socialdemokraterna styrde minskade utsläppen med fyra procent. Vi har alltså sänkt utsläppen fyra gånger mer än vad Miljöpartiet gjorde tillsammans med Socialdemokraterna, sa Lööf.

Något som fick Åsa Romson att ryta till rejält.

– De här siffrorna och jämförelserna blir helt barocka. Vi kan se att de svenska utsläppen, när man se till helheten, ökar. Det handlar om hur den svenska regeringens eget energibolag Vattenfall har investerat 30 miljarder kronor under eran regeringstid i kolkraft i Tyskland. Det ger idag utsläpp som är större än hela den svenska befolkningens utsläpp per år. Och de utsläppen vill du öka, Annie Lööf. Också står du här och pratar om en trovärdig klimatpolitik. Det är ett skämt.

MP: Förlorade år för miljön

Och bråket fortsatte efter sändning.

När Aftonbladet möter Åsa Romson fortsätter de hårda orden hagla över Alliansens gröna alternativ.

– Jag är väldigt säker på att det bara är Miljöpartiet som kan sätta miljöfrågan på agendan på allvar och som kan ta ansvar för de här frågorna om Sverige ska ta steg framåt. För nu står det still och det har det gjort under Alliansen. Miljörörelsen kallar det för förlorade år. Så kan vi inte ha det med miljöfrågan, den är alldeles för viktig för våra barn.

Annie Lööf menar att Miljöpartiet har låst fast sig i en "vänsterbur" och inte kan presentera någon trovärdig miljöpolitik

– Vi kan visa upp tydliga resultat under vår tid vid makten. Vi vill fortsätta den vägen framåt. Vi kan se att elbilarna har femtonfaldigats, vi kan se att solenergin niofaldigats och att vi har minskat utsläppen med 16 procent. Vi sätter miljöresultat framför miljöprat. Därför vill vi fortsätta att driva på för en offensiv miljöpolitik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN