Försvarets bild på ryska provokationen

1 av 2 | Foto: FRA
Ryskt SU27-plan, på FRA:s bild.
NYHETER

Det ryska jaktplanet flög bara några meter från det svenska spaningsplanet.

FRA:s egna bild visar att planen verkar vara cirka tio meter ifrån varandra.

– Det senaste halvåret ser vi ett annorlunda beteende i samband med våra signalspaningsflygningar. Det har varit flera incidenter, säger FRA:s informationschef Anni Bölenius till Aftonbladet.

FRA bekräftar att ryskt jaktflyg, en Su-27, vid flera tillfällen det senaste halvåret uppträtt närgånget mot svenska signalspaningsplan i Östersjöområdet.

– Det vi ser och som vi vill vara öppna med är att vi ser ett annorlunda beteende. Vi har genomfört signalspaning från flyg under väldigt lång tid och under det senaste halvåret har tillräckligt många incidenter med ryska plan inträffat för att vi vill gå ut med den här bilden, som vi sekretessgranskat, säger Anni Bölenius.

Hon säger att liknande händelser inte hänt på lång tid.

– Vi har personal hos oss som varit med om liknande tidigare, men då får man gå tillbaka till kalla kriget och 80-talet. Vi har haft en lång period när vi inte sett den här typen av uppträdande. Många länder genomför signalspaning i internationellt luftrum. Det sker öppet och är ingen jättehemlighet.

”Ryske piloten felbedömde”

FRA hänvisar frågor om det ryska flygplanets uppträdande till Försvarsmakten – som inte vill ge några kommentarer om händelsen.

Det ryska planet har undersidan vänd mot det svenska spaningsplanet. På bilden syns hur ett flertal robotar av något slag är fästa på Su-27:ans underrede.

Carl Bergqvist, ställföreträdande divisionschef på F 21 i Luleå står bakom försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms. Han kommenterar händelsen på Twitter:

”Med brasklappen att ej ha sett förloppet skulle jag vilja påstå den ryske piloten helt missbedömt sin närmandehastighet och rörelse [...] Risken är stor att man av misstag krockar när man ger sig på såna här saker”.

Aggressivare än tidigare

Försvaret analyserar noga den ryska flygverksamheten.

– De har ett beteende som vi inte sett under tidigare år, det är helt klart tuffare flygningar nu. Som regeringen konstaterat fortsätter oron i vår del av världen att öka och att Ryssland agerar mycket mer aggressivt än tidigare, säger Anders Grenstad, försvarsmakten ställföreträdande insatschef, i ett uttalande.

Det framgår inte när eller var bilden är tagen. Svenska Dagbladet skriver att bilden överensstämmer med en incident som inträffade den 16 juli i somras. Ett plan från FRA flög då i internationellt luftrum utanför Kaliningrad när ett Su-27 flög upp bakifrån och la sig 10-15 meter från det svenska.

FRA följer andra länders militära agerande i närområdet. Det sker bland annat med hjälp av flugburen signalspaning samt spaning från fartyg.