Nyheter

Björklund rasar: "Riktigt allvarligt"

Av: 

Lisa Röstlund

Jan Björklund (FP).
Jan Björklund (FP).

NYHETER

Folkpartiledaren Jan Björklund sågar S-MP-jobbuppgörelsen med fotknölarna.

– Det här är ett riktigt allvarligt missgrepp, säger han till Aftonbladet.

Enligt Jan Björklund är den centrala förändringen i Socialdemokraternas och Miljöpartiets nya jobbuppgörelse att den så kallade "bortre parentesen" i sjukförsäkringen tas bort.

– Det är ett mycket olyckligt misstag. Ett riktigt allvarligt missgrepp de gör som kommer att öka utanförskapet i samhället, säger han till Aftonbladet.

Enligt Björklund kommer sjukskrivningstiderna nu bli oändliga och allt fler kommer att sjukpensioneras.

"Olycklig eftergift"

Den bortre parentesen, som kallats för "stupstocken" av de rödgröna, infördes av Alliansen 2008 och innebär att människor som varit sjukskrivna i 2,5 år utförsäkras.

– Det tvingar försäkringskassan att genomföra en rad åtgärder för att snabbare få den sjukskrivna tillbaka i arbete. Det är den åtgärd som har lett till färre sjukpensionerade och fler i arbete. Jag förstår att det här är en eftergift åt LO, men det är en olycklig eftergift.

Björklund tror att finansieringen av paketet, med höjd restaurangmoms och borttagande av den halverade arbetsgivaravgiften för unga, kommer att presenteras av S och MP på fredag.

– De går ju inte ut med det nu, men på fredag kommer de lägga fram höjda skatter. Man höjer skatt på riktiga jobb för att finansiera förtidspensioner. Det är helt fel väg att gå.

M säger nej

Även Moderaterna är kritiska till jobbuppgörelsen mellan S och MP. Gruppledaren Anna Kinberg Batra (M) säger till Aftonbladet:

– Jag ser inte hur det skulle bli fler nya jobb av det som vi har sett medieuppgifter om. En sak är att komma överens, en sak är att faktiskt få fram fler nya jobb och att inte göra dem dyrare så som S och MP har föreslagit under valrörelsen.

Partisekreteraren Kent Persson (M) twittrar: "Arbetslinjen avvecklas av S och MP genom höjda bidrag och en jobbförstörande politik. Det säger vi nej till."

Jessica Polfjärd (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger till Aftonbladet:

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu bekräftat att de saknar politik för jobben. Nu höjer man i stället bidrag på bekostnad av insatser för fler jobb. Det står i rak motsats till den allianspolitik som har gjort att Sverige har fått över 340 000 nya jobb sedan 2006.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: