Nyheter

Nasa: Vi ska skicka människor till Mars

Av: 

Robin Nilsson

NYHETER

Nasa avslöjade i dag att de inom "en snar framtid" ska skicka människor Mars.

Det har snackats om det länge men i dag satte Nasa ner foten och avslöjade sina planer för en Mars-resan inom ”en snar framtid. Farkosten, som heter Orion, är den första som ska ta människor ut på långa rymdresor sedan kapplöpningen på 60-talet.

Om allt går enligt planerna vill Nasa att det ska stå människor på Mars yta i början av 2030-talet. Innan dess ska det byggas upp stationer och farkoster på vägen, allt för att göra resan så enkel och smidig som det bara går.

– Vi möter det här som pionjärer, säger William Hill, på Nasas utvecklingsavdelning.

Utforska asteroid

Ett uppdrag för Orion innan Mars-resan kommer vara att ta astronauter till en asteroid för att genomföra forskning. Det första asteroiduppdraget ska genomförs någon gång under 2020 till 2030. Redan på torsdag ska den första obemannade testflygningen genomföras och sedan löper flera tester under de kommande åren.

– Vi behöver en farkost som är robust för att klara av det här. Den ska kunna stanna länge i rymden för att sedan landa på jorden igen, säger Martin Bryan Austin, som utvecklat Orion.

Orion ska göra sträckan mellan jorden och Mars mer tillgänglig för astronatuer. Nasa hoppas kunna utföra forskning för att utveckla nya rymddräkter och teknik. Och projektet är verkligen något utöver det vanliga. Nasa skriver på sin hemsida att ”den första resan till Mars kommer kräva ingenjörskunskaperna och viljan från en helt generation. Det är en resa som är värd riskerna”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: