Löfven: ”SD är ett nyfascistiskt parti”

Stefan Löfven och Magdalena Andersson skärper tonen mot SD ytterligare.

”Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människor olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner”, skriver Löfven på DN Debatt.

Socialdemokraternas två främste företrädare går till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna. Stefan Löfven kallar partiet ett ”nyfascistiskt enfrågeparti”. Han ställer dem i bjärt kontrast till Socialdemokraterna som han menar står för ett solidariskt samhälle.

”Därför kommer jag aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner”, skriver han på DN Debatt.

Han skriver att han vill se ett vuxet samarbetsklimat där konstruktiv diskussion sker över blockgränserna.

”Jag upprepade den viljan under hela valrörelsen och jag höll Vänsterpartiet utanför regeringen för att underlätta det”, skriver han.

”Litet nyfascistiskt parti”

Även Magdalena Andersson går till attack på SD. I en intervju med TT anser hon att man inte nog kan understryka vikten av vad som hände i tisdags när Sverigedemokraterna gav sitt besked.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, säger hon till TT.

Enligt Magdalena Andersson är det enda sättet för ”seriösa, etablerade” partier att utestänga SD från inflytande att samarbeta.

TT: Vad menar du med att SD är ett nyfascistiskt parti?

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det, säger Andersson.

”Jobb och skola”

Kommer regeringsdugligheten att bli en avgörande faktor i nyvalet?

– Det är alltid en viktig faktor i alla val naturligtvis, regeringsduglighet, men sedan handlar det också om vilka frågor som svenska folket tycker är viktiga. Där brukar jobb och skola ligga väldigt högt på dagordningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Bara två procent anser i en Ipsosmätning att en regering med S och MP är bäst för Sverige.

– Det verkar som om väljarna har hört budskapet i veckan att Sverigedemokraterna kommer att fälla alla budgetar där de inte har ett avgörande inflytande och att de därför ser behov av ett blocköverskridande samarbete, säger Andersson.

”Kan samarbeta på olika sätt”

Hon vill inte uttala sig om hur hon ser på möjligheterna för en blocköverskridande regering efter valet.

– Man kan ju på olika sätt samarbeta över blockgränserna. Ett är i en regering, sedan kan man också via strukturerade samarbeten i riksdagen få till stånd ett blocköverskridande samarbete, säger Andersson.

– Det viktiga är att säkra ett blocköverskridande samarbete så att det inte är så att SD dikterar villkoren i svensk politik. Det vore en förskräcklig utveckling för Sverige.

”Konservativa”

Sverigedemokraterna tycker att finansminister Magdalena Andersson är okunnig eller far med osanning när hon kallar SD nyfascistiskt.

"Sverigedemokraterna är ett konservativt parti. Konservatismen är inte, har aldrig varit och kommer aldrig bli förenligt med fascism", skriver SD:s pressekreterare Henrik Vinge kort i ett sms.

Publisert: