Yngsta Nobelpristagaren någonsin

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Malala Yousafzai, 17, får fredspriset för sin kamp för flickors rätt till utbildning

1 av 4 | Foto: STAN HONDA/AFP
Malala Yousafzai föddes 1997 i Pakistan. Hon blev känd när hon började blogga om talibanstyret i sin hemstad. Hennes kamp för rätt till utbildning belyste situationen för tiotusentals flickor som nekades skolgång av militanta islamister.

Nobels fredspris för 2014 tilldelas Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för sin kamp mot förtryck av barn och ungdomar samt alla barns rätt till utbildning.

Blott 17-åriga Malala Yousafzai från Pakistan är den yngsta fredspristagaren någonsin.

– Hon är Pakistans stolthet, säger Pakistans premiärminister Nawaz Sharif.

Malala Yousafzai har gjort sig känd för sin kamp för flickors rätt till utbildning i de delar av Pakistan där talibaner portat flickor från skolorna. Redan som elvaåring bloggade hon under pseudonym för brittiska BBC om situationen i de talibanstyrda byarna.

Bloggen gjorde henne internationellt känd, men förvandlade henne också till en måltavla för talibanerna.

2012 överlevde hon mirakulöst ett mordförsök när en taliban på nära håll sköt henne i ansiktet när hon befann sig på skolbussen.

Förhandstippad

Malala Yousafzai fanns med bland förhandsspekulationerna redan förra året, då fredspriset istället gick till organisationen OPCW.

Hon går numera i skola i Birmingham i Storbritannien. Till brittiska medier har hon hälsat att hon inte tänker avbryta sin skoldag bara för att kommentera fredspriset.

Befriar barnarbetare

Hon delar priset med indiern Kailash Satyarthi, 60, som sedan början av 1990-talet kämpat mot barnarbete. Hans organisation Bachpan Bachao Andolan har hjälpt till att befria 80 000 barn från barnarbete med slavliknande arbetsvillkor.

Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet, säger i en kommentar till nyhetsbyrån TT:

– Jag är otroligt glad. Kampen mot det strukturella våld som utövas mot kvinnor runt om i världen har belönats, och det är i högsta tid. Att två personer från samma region i världen får det är också symboliskt.

Publicerad: