Supertidvatten lockar tusentals till norra Frankrike

1 av 6
NYHETER

Tusentals personer samlas i helgen vid Mont Saint-Michel i norra Frankrike.

Anledningen: ”Århundradets tidvatten”.

Världen häpnades under fredagen av solförmörkelsen. Men ytterligare ett fenomen kan beskådas i helgen – extra kraftigt tidvatten.

Och det hänger faktiskt ihop.

Tiotal meter höga

Månen är just nu väldigt nära jorden, och när den dessutom ställer sig i linje med solen blir gravitationskrafterna ännu starkare, skriver TT-AFP.

Under den senaste månaden har tusentals åkt till platser längs kusten i norra Frankrike, men i helgen når vad som kallats ”århundradets tidvatten” sin kulmen.

Vågorna beräknades bli uppe mot 15 meter höga, men experten Nicolas Pouvreau sa under lördagen till France 24 att de blev några centimeter lägre än beräknat.

Runt 10 000 på plats

Tidvattenvågorna blir störst där vattnet trycks ihop i trånga passager och en sådan plats är vid det världsarvsmärkta Mont Saint-Michel, en halvö i norra Frankrike. Runt 10 000 människor har samlats där i helgen, rapporterar France 24.

Att det kallats "århundradets tidvatten” och att exempelvis brittiska tidningen The Telegraph skriver att det är en upplevelse man bara får vara med om en gång i sitt liv är dock lite missvisande. Liknande tidvattentoppar kommer ungefär vart 18:e år, skriver TT-AFP.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike