"Rörelsehindrade" krattar löv och kör bil

NYHETER

Myndigheterna lurade på 7 miljoner

1 av 9

Polisens spaningsbilder avslöjar de påstått rörelsehindrade brukarna: En kvinna lyfter obehindrat sin rollator, en man påtar i koloniträdgården, en annan kvinna krattar gräs.

32 personer åtalas nu för att ha lurat Södertälje kommun att felaktigt betala ut ersättning för hemtjänst.

Med kostnader på uppåt en kvarts miljard blir detta det dyraste rättsfallet någonsin i Sverige.

Enligt åtalet har hemtjänstbolaget lurat Södertälje kommun på 5,2 miljoner kronor och Arbetsförmedlingen på 1,6 miljoner kronor.

De 32 åtalade är företagets ledning, personer som påståtts arbeta åt företaget och ett antal brukare – åldringar som misstänks ha fått betalt för att spela sjukare än de är. Samtliga åtalas för grovt bedrägeri.

De anställda har ofta inte utfört något jobb, deras uppgift har i stället varit att få Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag för nystartsjobb till företaget, enligt åklagaren. Både brukarna och de "anställda" har enligt åtalet fått betalt av företaget för att de hjälpt till att lura myndigheterna.

Polisens förundersökning – som omfattar över 22 000 sidor med bland annat avlyssnade samtal och spaningsbilder – visar hur företagets ledning instruerat brukarna och de "anställda" att ljuga inför kommunens kontrollanter:

– När de kommer ska du se till att han är i pyjamas och är i sängen.

”Ska inte lämna sängen och oja sig”

Vid ett annat tillfälle instrueras en kvinna att inte ge sin make medicin. När hon frågar varför han inte ska få sin medicin blir svaret:

– För att han ska känna smärtan. Han ska inte lämna sängen och han ojar sig.

De anställda och anhöriga är inte sena att begripa:

– Jag ska säga till honom: Du ska inte resa på dig även om du MÅSTE upp och kissa just denna minuten.

Och en annan säger:

– Jag ska säga till min mamma att vad än dom frågar säger hon jag kan inte.

Polisens spanare har dokumenterat mycket noggrant hur de påstått rörelsehindrade brukarna utan problem rör sig runt om i Södertäljes omgivningar:

"Han klev relativt obehindrat runt i bråten av byggrester som fanns på platsen. Vi identifierade honom som XX (brukarens namn, reds anm). Vi iakttog honom under en lång stund och fotograferade och filmade honom. XX gick in och ut i ett skjul som fanns på kolonilotten."

Under spaningarna och husrannsakningarna upptäcker polisen gamlingar som obehindrat kör bil, handlar, lyfter sin rollator högt upp i luften, bär tunga mattor och krattar löv. Hemma hos en brukare hittar de ett löpband. Hos en annan står den utkvitterade rollatorn undanstoppad och inplastad i en garderob.

Mängder av påhittade scheman

De sju personer som utpekas som huvudmän i härvan är sex kvinnor och en man. Kvinnorna är 48, 27, 23, 32, 50 och 35 år gamla, mannen är 32 år. I de avlyssnade samtalen använder de ofta ordet "lök" som ett kodord för pengar.

Enligt åtalet har de upprättat mängder av påhittade scheman för de anställda och fabricerat daganteckningar från besöken hos brukarna.

Rättegången inleds i säkerhetssalarna i Stockholms tingsrätt den 27 mars och beräknas pågå under 142 förhandlingsdagar, fram till juni 2016. Med kostnader på uppåt en kvarts miljard beräknas rättsfallet bli det dyraste någonsin i Sverige. Grovt bedrägeri kan ge högst sex års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM