Nyheter

Cameron varnar för terroriststat nära Europa

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Islamiska staten måste slås ned och en kraftig reaktion behövs.

Annars kan Europa få en terroriststat vid sin gräns, menar Storbritanniens premiärminister David Cameron.

”De kommer annars att växa sig starkare och till slut kunna slå till på gatorna här”, skriver han i The Telegraph.

Islamiska staten, IS, fortsätter att sprida skräck i Kurdistan, både i Irak och Syrien. Nu varnar den brittiske premiärministern för vad som kan hända om man inte möter terrororganisationen ordentligt.

Han skriver i The Telegraph att IS inte kommer att krossas bara genom luftanfall.

Och att IS kan slå till på brittiska gator om man inte förhindrar organisationen från att växa sig starkare.

”Vi vet redan att de mördar med uppsåt”, skriver han.

”Behövs militärt svar”

I debattartikeln berömmer Cameron de britter som riskerat sina liv för att leverera förnödenheter till de yazidier som omringades på Sinjarbergen i Irak.

”Men ett humanitärt svar räcker inte. Vi behöver också ett brett politisk, diplomatiskt och militärt svar”.

Cameron menar att befinner oss mitt i kampen mot ”en giftig och extremistisk ideologi”. En kamp han tror kommer hålla på så länge han sitter vid makten.

”Hotar Europa”

Efter Irak och Syrien står Jordanien och Libanon näst på tur för IS, tror David Cameron, vilket skulle föra dem allt närmare Turkiet.

”Om de lyckas skulle vi ha en terroriststat vid Medelhavskusten och som gränsar mot en Natomedlem. Det här är en uppenbar fara för Europas säkerhet”, skriver han.

Nyligen beslutade Storbritannien att utöka sin insats i Irak. En insats som enligt försvarsminister Michael Fallon kan pågå i flera månader.

– Vi och andra länder i Europa är fast beslutna att hjälpa Iraks regering att bekämpa den här nya och väldigt extrema terrorismen som Islamiska staten bedriver, sade Fallon i samband med ett besök på den brittiska flygbasen på Cypern.

IS har utropat ett internationellt kalifat.

Sprider skräck i landet

 I början av juni tar Islamiska staten, IS – tidigare ISIS, kontroll över städerna Samarra, Mosul och Tikrit i Irak. Under sommaren ­vinner IS fler militära framgångar i norra Irak och de utropar ett internationellt kalifat. Irakiska regeringsstyrkor och militärer flyr hals över huvud när IS ­rycker fram.

Läget förvärras i augusti när tiotusentals yazidier flyr till Sinjarberget i norra Irak efter att ha ­jagats av IS. De som över­lever vittnar om massmord och svält.

Den 8 augusti genomför USA flygangrepp mot IS i närheten av staden Arbil i Irak.

Totalt har IS tvingat 1,2 miljoner människor på flykt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Danmark–Finland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: