Knivhögg tre till döds innan skjutningen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Dödade sex
- skadade sju

1 av 16

Tjejerna nobbade 22-årige Elliot Rodger – och det gjorde honom ursinnig.

– Det ska bli mig ett stort nöje att slakta er, säger han i en film på Youtube, innan han mördade sex personer i Isla Vista, USA.

Sent på lördagskvällen, svensk tid, hittades tre kroppar i Elliot Rodgers lägenhet.

De dödades med flera knivhugg.

Tipsa | Aftonbladet

Elliot Rodger, 22, la upp sin egen ”Hämnd” på Youtube. Han hade filmat sig själv i framsätet på sin svarta BMW.

I den nära på sju minuter långa filmen berättar han att han ska hämnas på mänskligheten. På de tjejer han aldrig fått. Och på de män som hade flickvänner. Han säger att han aldrig, sen han kom i puberteten, haft någon.

– Jag är fortfarande oskuld. Det är väldigt plågsamt, det här ska vara den tid i livet då man ska uppleva saker, ha sex, ha kul. Men jag har fått ruttna i ensamhet och det är inte rättvist.

Avvisad av tjejer

Att tjejer har avvisat honom ser Rodger som ett brott och han säger att han ”ska ge dem det de förtjänar”. Han ska skjuta ner ”varenda blond bortskämd slyna jag ser”.

– Det ska bli mig ett stort nöje att slakta er. Ni kommer då äntligen att se att jag är, i sanning den överlägsna, den sanna alfahannen.

Rodger skrev också ett 140 sidor långt manifest, enligt tv-kanalen KEYT.

”På dagen före hämndens dag så inleder jag den första fasen: att i tystnad döda så många jag kan i Isla Vista, genom att lura in dem i min lägenhet med något slags knep”, skriver han i manifestet enligt tv-kanalen.

Ett dygn efter publiceringen av "Hämnd" på Youtube, i förrgår kväll, inledde 22-åringen sitt vansinnesdåd genom att knivhugga tre män i sitt hem med flera knivhugg. De tros vara hans rumskamrater.

Han gav sig sedan ut med tre halvautomatiska handeldvapen och över 400 patroner, berättar polischefen Bill Brown på en presskonferens, natten mot söndag. De tre vapnen var lagligt köpta och registrerade på Rodger.

Dödade ytterligare tre

Från sin bil sköt han mot förbipasserande i Isla Vista, nära universitetet i Santa Barbara. Med sin bil körde Elliot Rodger på flera personer, en av dem fick allvarliga huvudskador, skriver CNN.

Han dödade ytterligare tre personer och skadade tretton, genom att skjuta och köra på dem med sin bil.

Två kvinnor dödades vid en studentförenings-lokal. En man dödades vid ett snabbköp.

Sju av de skadade ligger fortfarande på sjukhus och beskrivs ha allvarliga skador.

Skjuten i huvudet

Polisen var snabbt på plats och försökte stoppa massakern. I en park mötte en patrull Rodgers bil. Rodger och poliserna sköt mot varandra och mördaren misstänks ha träffats i ena höften av polisens skott.

Jakten slutade när 22-åringen körde på en cyklist som for upp på hans vindruta och tryckte in den. Kort efteråt kraschade han in i flera parkerade bilar.

När polisen nådde fram till hans bil var han död och man tror att han tog sitt eget liv genom att skjuta sig i huvudet.

– Sett till hur många patroner och vapen han hade är jag övertygad om att långt många fler hade dödats och skadats om inte polisen agerat och besvarat elden, sa Bill Brown på presskonferensen.

Såg likbår

Svenska Sofie Larsson, 21, blev vittne till hur polisen bar ut de tre offren från Elliots lägenhet. Hon studerar i Santa Barbara och bor i Isla Vista.

– Vi var på väg hem och trodde först inte att det hade med skjutningarna att göra. När de kom ut med likbårar stannade vi kvar och började söka på adressen och förstod att det var kopplat, berättar hon för Aftonbladet.

Kontrollerades av polis

Elliot Rodger var själv inskriven på universitetet i Santa Barbara.

Nu berättar 22-åringens familj att de slog larm redan för flera veckor sedan, i april i år, efter att han lagt upp en annan film på Youtube, skriver BBC.

Rodger kontaktades då av polis, som ansåg att han var ”väldigt trevlig, snäll och en underbar människa”, enligt åklagaren Alan Shifman, rapporterar NBC Los Angeles.

Elliot Rodger har förekommit i polisens register vid två andra tillfällen:

I juli 2013 hamnar han på sjukhus efter ett påstått överfall. Polisen misstänkte då att det i själva verket var han som utfört en misshandel, men lade ner utredningen i brist på bevis.

I januari i år anmälde Elliot Rodger sin vän för att ha stulit tre ljus från honom. Han ska ha utfört ett envarsgripande på kompisen som häktades och sedan släpptes.

Familjens advokat säger till BBC att 22-åringen hade en psykiatrisk diagnos. Han var, uppger flera medier, son till en regissör som var regiassistent i produktionen av publiksuccén "The Hunger Games".

Publicerad: