Hovet: Prinsessan Madeleine är gravid

avSofia Roström Andersson

1 av 12

Prinsessan Madeleine och maken Chris väntar tillökning.

Till sommaren får de barn – igen.

”Vi är väldigt glada och ser fram emot att välkomna en ny medlem till vår familj”, hälsar paret.

Hovet avslöjade nyheten i dag.

– Barnet beräknas komma under sommaren. Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill är jätteglada och ser fram emot att välkomna en ny familjemedlem, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Anledningen till att hovet går ut med nyheten är att förekomma spekulationer.

I morgon kommer både Madeleine och Chris att delta vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm tillsammans med resten av kungafamiljen.

– En sådan här glädjande nyhet vill vi ska komma från hovet och vi vill agera proaktivt, säger Margareta Thorgren.

Hon fortsätter:

– Innan man har gått ut med informationen är det naturligtvis en anspänning. Jag tror att både prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill är lite lättade just nu att vi gått ut med beskedet. Det är alltid så att sådant här kan komma från annat håll via spekulationer på annat, nu kan man gå ut på ett annat sätt.

Andra barnet på kort tid

Bebisen blir parets andra på kort tid. Dottern Leonore föddes den 20 februari i år.

Margareta Gotthardsson, hovreporter på Svensk Damtidning, säger att prinsessan Madeleine är väldigt barnkär.

– Hon har alltid sagt att hon vill ha en stor familj. Självklart har det gått snabbt, men det visar på att de oerhört gärna ville få ett syskon till Leonore.

Men bebislyckan får konkurrens i sommar, den 13 juni gifter sig prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

Hovet vill inte berätta exakt när bebisen är beräknad till, men Margareta Gotthardsson tror att Madeleine kommer att vara med på bröllopet.

– Hon kanske är med under ceremonin, däremot är det en stor chans att det blir svårt att närvara under en lång middag oavsett om hon är höggravid eller har en nyfödd.

Margareta Gotthardsson tror att Madeleine väljer att föda i Sverige den här gången. Dels på grund av bröllopet, men också eftersom paret allt mer skaffat sig en bas i Stockholm.

– De har renoverat lägenheten i Hovstallet vilket de inte skulle göra om de inte planerade att ha Sverige som bas.

Allt mer tyder på att den lilla familjen inom snar framtid kommer att lämna New York där de bott i fyra år.

Vill komma närmare familjen

När Svensk Damtidning i höstas avslöjade att Madeleine och Chris planerar att flytta till London ville hovet inte bekräfta uppgiften, men Margareta Gotthardsson säger att paret letar lägenhet i den brittiska huvudstaden där bland andra Chris mamma bor.

Det för att komma närmare familj och vänner.

– Madeleine har inte längre några kompisar i New York, alla har lämnat. Samtidigt har de sina familjer i Europa, säger Margareta Gotthardsson.

Hovet vill fortfarande inte bekräfta uppgiften.

– Det är inget som vi just nu går ut med var paret ska bo. Just nu är de hemma i Sverige för att fira jul, sedan får vi återkomma med eventuella planer, säger Margareta Thorgren.