Regeringen om budgetkaoset

NYHETER

Nu möts regeringen på Harpsund. Och statsminister Stefan Löfven började med en attack mot Alliansen, samtidigt som han bjuder in till nya samtal.

– Det är en exempellös ansvarslöshet vi har sett exempel på i svensk politik, säger Stefan Löfven när han inleder pressträffen på Harpsund och kritiserar Alliansen för att, enligt honom, gång på gång ha sagt nej till samarbete över blockgränserna samt Sverigedemokraterna för att de gick emot praxis och röstade med Alliansen för att fälla regeringens budget.

Han bjuder, trots detta, in alla partiledare (utom SD:s) till samtal på nytt.

– Nu får alla partiledare tala om hur de vill se framtiden, är de beredda att samarbeta över blockgränserna, frågar Löfven retoriskt och försöker ännu en gång hamra in budskapet att Sverige efter SD:s agerande i riksdagen är i ett "helt nytt läge".

"Det är inte två mittenpartier längre"

Han säger att pressträffen ska handla om att beskriva de konkreta följderna av att regeringens budget föll och att Allianens råder under 2015.

I helgen var det mycket fokus på tidigare S-statsministern Göran Persson och hans uttalanden om att Löfven borde söka samarbete med Moderaterna i stället för med Centern och Folkpartiet.

– Det är inte två mittenpartier längre, när man kommer ut i bygderna så träffar man en centerpartistisk rörelse som är som förr, men det som finns här i Stockholm. . . det är ju partier som ligger till höger om Moderaterna, sade Persson i SVT:s Agenda.

"Pubertal trofépolitik"

MP fick också en släng av sleven. Partiets försök att stoppa motorvägsbygget Förbifart Stockholm, stänga Bromma flygplats och avveckla kärnkraften betecknade han som "pubertal trofépolitik".

I förra veckan uppmanade flera tunga socialdemokrater, bland andra LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Löfven att hänga av MP inför extravalet i mars. Löfven bidrog också själv till spekulationer genom otydliga besked om det fortsatta rödgröna samarbetet och om den nedröstade budgeten är en valplattform.

– Vi har valt sedan länge att ha ett samarbete med Miljöpartiet och det är ett medvetet val, fick Löfven förtydliga sig.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM