Nyheter

Som att få en påhälsning från Reagans vålnad

Björn Wahlroos.
Björn Wahlroos.

NYHETER

Kommunist i går - kapitalist i dag.

Björn Wahlroos är vänsterradikalen som vände helt om i början av 70-talet och numera bland annat är styrelseordförande för Nordea.

Men hur och varför det skedde fick vi tyvärr inte veta någonting om: I stället ägnar Wahlroos mycket kraft åt att knuffa ner Thomas Piketty från piedestalen; den bästsäljande franske ekonomen vars teser om att ojämlikheten ökar blivit oerhört populära, i synnerhet i vänsterkretsar.

"Piketty har fel"

Inte överraskande menar Wahlroos att Piketty har fel: Vi är inte på väg tillbaka till arvskapitalismen från 1800-talet. Att vara företagare eller att investera innebär alltid att ta en risk att förlora stort. Ingen går säker, och därför kommer inte en ny "aktieadel" skapas. Dessutom, menar Wahlroos, gör det inte så mycket om ojämlikheten ökar - inte så länge de som har det sämst får det bättre.  Att lyssna till Wahlroos sommarprogram är som att ha påhälsning från Ronald Reagans vålnad: Allt nytt och bra kommer från USA. Bort med en massa jobbiga regleringar. En djärv entreprenör löser problemen. Sänk skatterna så blir det bra.

Lovsång till kapitalet

Från styrelseordförandens utsiktspunkt har det mesta i världen blivit mycket bättre. (Och när man flyger till New York har ju stolarna på Finnairs plan dessutom blivit så mycket skönare att sova i de senaste åren.) I en bisats tillstod dock Wahlroos att det finns ett problem: Den "lägre medelklassen" i USA och Europa har fått det sämre som en följd av globaliseringen. Likaså oroas han djupt över att EU-byråkratin och eurosamarbetet hotar störta hela kontinenten i fördärvet. Men i den finlandssvenskt klingande lovsången till kapitalet, nämns inte med ett ord de utmaningar som kravet på tillväxt utgör: Överutnyttjandet av jordens resurser, klimatfrågan eller att just USA nästa år beräknas ha en statsskuld på 20 000 miljarder dollar. Kanske något att fundera på i en av Finnairs sköna flygstolar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter