Nazister trängde sig in på flera vallokaler

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2014-09-14

Nazister har trängt sig in i minst fyra vallokaler i Stockholm.

Enligt vittnen var de hotfulla, skrek slagord och kastade papper omkring sig.

– Det är fruktansvärt. Det är ett hot mot demokratin, säger S-ledaren Stefan Löfven till Aftonbladet TV när han ombeds kommentera att en grupp nazister bråkat i en vallokal.

Under dagen har flera vallokaler i södra Stockholm attackerats av nazister. Det uppger flera tipsare för Aftonbladet. Enligt både vittnen och polisen var de hotfulla, skrek slagord och filmade väljare.

– Det var enligt anmälan ett tiotal nazister som ska ha kommit till vallokalen och slagit sönder någonting, oklart vad, säger Jonas Widmark, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.

De fyra platserna är Kärrtorp, Enskede, Solna och Alvik och tiden spänner sig från 16:23 och fram till 18:19, enligt Polisens hemsida.

I attacken mot Kärrtorps gymnasium var det minst tio personer som trängde in i vallokalen, enligt folk på plats.

– De filmade vad folk tog för valsedlar och filmade deras ansikten, säger ett vittne.

"Folk blev chockade"

Gabriel Liljenström, valsamordnare för Miljöpartiet stod utanför Enskedefältets skola när nazisterna rusade in. Det skedde någon gång mellan klockan 17 och 17.30.

– Det kom in fyra killar. Tatuerade och i svarta kläder. En hade en tröja med ett Nordfront-märke på. De gick snabbt in och skrek "Leve den svenska motståndsrörelsen" samtidigt som de filmade och kastade små lappar. En hade en handkamera i handen och en kamera fäst på axeln. Sedan gick de snabbt ut, säger han.

– Det var ganska många som röstade i lokalen vid tillfället. Folk blev chockade. Jag blev väldigt chockad. Jag visste inte vad jag skulle göra. En i lokalen ringde polisen och Säpo var snabbt på plats.

Valnämnden i Stockholm bekräftar att vallokalen i Enskedefältets skola har utsatts för någon form av stormning.

– Jag fick höra att Nordfront var där och man har ringt polisen, säger Eva Debels, kanslichef på valnämnden i Stockholm.

"Skrek nazistiska slagord"

En person som var på plats berättar om attacken mot Enskededalens skola.

– De rusade in och ställde sig mitt i lokalen. Sen slängde de ut lappar och skrek slagord, säger han.

Han gick fram till nazisterna och sa åt dem att försvinna därifrån.

– Men ingen annan gick fram så det kändes lite naket. En av dem filmade mig. Det kändes som ett övergrepp att de skrek nazistiska slagord när jag stod och röstade, säger han.

Valfunktionärerna på plats sa till honom att det inte var första gången nazisterna hade varit där och stört under dagen.

Nazisterna har även varit vid vallokalen vid Solna gymnasium.

– Vi försökte fösa ut dem ur lokalen och då blev de våldsamma och började knuffa en av mina kollegor i ryggen. Det var väldigt otäckt, säger en röstmottagare i Solna som vill vara anonym.

Tar på sig attacken

Vallokalen i Alviksskolan i västra Stockholm har också utsatts för en kupp av nazister. Tre män ska ha spridit konfetti inne i lokalen.

Även denna attack bekräftas av Valnämnden i Stockholm och Polisen.

– Det stormade in svartklädda nazister, minst fem stycken. Den som gick sist filmade, säger Christian Valtersson, kampanjledare för Miljöpartiet i Stockholm som delade ut valsedlar vid lokalen.

Det hela var över på några minuter.

– De ville störa ordningen och det blev väldigt obehaglig stämning, säger han.

Christian Valtersson berättar att nazister har stört ordningen i flera vallokaler.

– Som kampanjledare har jag fått rapporter om att valsedlar förstörts på minst två ställen på Kungsholmen i Stockholm efter att Svenskarnas parti varit där, säger Christian Valtersson.

Den nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen tar på sig attackerna mot flera vallokaler på sin hemsida.

Polisen har tagit upp anmälningar angående otillbörligt verkande vid röstning och brott mot rösthemligheten. Ingen misstänkt har gripits.

Kritik mot polisen

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tycker extremister har lyckats störa valrörelsen även tidigare. Hon är kritisk mot polisen.

– Den stora skillnaden i den här valrörelsen jämfört med tidigare är Svenskarnas parti. De har fått tillstånd att demonstrera på centrala platser och vid tider när även andra politiska partier har haft demonstationstillstånd. Det är uppseendeväckande, säger Lena Mellin i Aftonbladets valvaka. 

Följ ämnen i artikeln