Nyheter

Hotbilden mot judar ökar i Sverige

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

"Det som händer nu har jag aldrig bevittnat förut"

Israels markinvasion i Gaza får följder även i Sverige.

Här har judiska organisationer märkt av en ökad hotbild.

– Det handlar inte om konflikten mellan Israel och Hamas längre, det handlar om antisemitism, säger ordföranden för judiska centralrådet.

Från många håll i Europa rapporteras att hatbrotten mot judar har intensifierats sedan israeliska militären gick till attack mot Gazaremsan.

I Storbritannien har mer än 100 hatbrott anmälts under den senaste månaden, allt från stenkastning via hitlerhälsningar till förintelsereferenser, enligt Daily Mail. Franska demonstranter har attackerat judiskägda butiker och ropat "judar till gaskamrarna" under demonstrationer.

Även här i Sverige märker judiska företrädare av en ökad hotbild, kanske den värsta någonsin.

– Det som händer just nu har jag aldrig bevittnat förut, säger Lena Posner-Körösi, ordförande för judiska centralrådet.

Hon berättar om hakkors på husfasader, äggkastning och till och med bombhot som drabbat judiska församlingar och individer i Sverige bara under de senaste veckorna.

– Det handlar inte om konflikten mellan Israel och Hamas längre, det handlar om antisemitism, säger hon.

”Statsministern kan bli tydligare”

Förra veckan gick Frankrikes, Tysklands och Italiens utrikesministrar ut med ett gemensamt fördömande av attackerna mot judar i Europa den senaste tiden.

”Antisemitisk retorik och fientlighet mot judar, attacker på människor med judisk tro och synagogor har ingen plats i vårt samhälle”, skrev fransmannen Laurent Fabius, tysken Frank-Walter Steinmeier och Italiens Federica Mogherini.

Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi tycker att svenska politiker borde göra något liknande.

– Statsministern skulle kunna vara tydligare i de här frågorna. Sverige är en demokrati som omfamnar mångfalden. Han borde göra ett tydligt statement om det, säger hon.

Vågar inte anmäla

Som ordförande i judiska centralrådet får hon ofta höra om svenska judars oro för sin egen säkerhet.

– Häromdagen pratade jag med en ung medlem. En bekant till henne hade gett uttryck för ett sådant hat på hennes facebooksida som gjorde henne upprörd och rädd. Hon vågade inte polisanmäla, säger Lena Posner-Körösi.

Göran Stanton jobbar på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm. Han tror också att många inte anmäler brott som de utsätts för.

– Vi vet att många som är utsatta för hatbrott låter bli att anmäla. Det finns ett stort mörkertal, säger han.

Brottsförebyggande rådet är ansvariga för statistiken kring hatbrott, men deras rapport har försenats.

– Man kan uttrycka sina politiska åsikter om det som händer i Gaza just nu. Men varför blandar man in judar i Europa, inklusive Sverige, om man inte menar att allt ont kommer från judarna. Det är patetiskt – om det inte var förfärligt att det drabbar oss så hårt, säger Lena Posner-Körösi.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: